Ne dhe të tjerët. Vademecum del badante

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Dimensione: px
Iniziare la visualizzazioe della pagina:

Download "Ne dhe të tjerët. Vademecum del badante"

Transcript

1 Ne dhe të tjerët Vademecum del badante 111

2 Albanese/Indice Hyrje 114 Tregime 116 TE KUJDESESH PER PERSONIN E MOSHUAR NE LEVIZJE MARIFETE TE VOGLA Bebelino e keputur 145 HARTA E SHËRBIMEVE NE TERRITOR 157 Për shëndetin MARREDHENIET MIDIS ASISTENTIT FAMILJAR, I ASISTUARI DHE FAMILJA E TIJ I asistuari 118 Familja 119 Asistenti familjarë 119 Këshilla praktike Për të asistuarin 120 Për familjen 121 Për asistentin familjar 122 Seksualiteti dhe ideja e vdekjes 123 NDIHMESAT Ndihmat më të zakonshme 124 Këshillë 127 Ndihmësat e vegjël 128 HIGJENA DHE SIGURIA E USHQIMIT Përgatitja dhe konservimi i ushqimit 129 Varieteti i ushqimeve 129 Sugjerime 130 HIGJENA DHE SIGURIMI I SHTEPISE DHE I PERSONIT Parandalimi nga rëniet 136 Sjellje 136 Ndryshimi nga pozicioni shtrirë për tu ulur 136 Tranzicioni nga krevati në karrocë (ose karrige) 136 Tranzicioni nga ulur në këmbë 137 Përdorimi i bastunit 137 Shkallët 137 Si të ndimosh pacientët të zhvishen 137 Higjenë personale 137 Ushqimi 137 SIGURIA E ASISTENTES FAMILJARE NE PUNE Rreziqet 138 Parandalim 138 Rregullat 139 NJE DITE DUKE NDIHMUAR TE MOSHUARIT Zgjimi 140 Person jo i vetë-mjaftueshëm 140 Të asistuarit jo të vetë-mjaftueshëm dhe që nuk qëndrojnë në shtrat 140 Person i vetë-mjaftueshëm 141 Mëngjesi 142 Dreka 142 çorape që shtrëngojnë 145 Salcë e lehtë 146 Supë e ftohtë pikante 147 MARRËDHËNIET E PUNËS MES FAMILJES DHE ASISTENTIT TË FAMILJES Disa kontakte të rëndësishme 148 Rregullat për emërimin - punësimin 150 Letra e emërimit 151 Klasifikimi 151 Orari i punës 151 Pushime 152 Periudhë prove dhe pushim nga puna 152 Pagesa - Rroga 152 Likuidimi dhe tredicesima 153 Kontributet e ndryshme që mund të merren 153 Të bashkëngjitur Letra e emërimit - punësimit 154 Lloji i pagesës 156 Dekanët shëndetësore sociale në Mugello 158 Mjekët e familjes 158 Mjeku 158 Qendër rezervimi ASL Qendra mëshirës dhe radio emergjente 159 Projekti të moshuarit në familje 159 Për edukimin, trajnimin dhe kultura Kurse të gjuhës italiane për të huajt e jo vetëm 160 Lexoj e jo vetëm 160 Për të drejtat e punës Zyrat për punë 160 Zyrë e posacme për imigracionin 161 Shërbime dhe këshilla juridike për emigrantët 161 Zyra për marrëdhëniet me publikun (URP) 161 Bibliografi? Site linke? Harta e territorit? Përdorimi i dorezave 132 Pasdite 143 Ajrosja e ambientit 132 Darkë 143 Higjena në shtëpi 132 Natë 143 Higjena e strumentëve 133 Veshja 133 Higjena e përditshme 134 Banjo/dush 135 Higjena intime

3 Në shtator 2008 në Vicchio është themeluar një shoqatë vullnetare me qëllim që të Organizojë njerëz të kulturave të ndryshme (L) Të lirë nga stereotipet dhe Transferimin e përvojave dhe njohurive Respekto identitetet e tyre kulturore Emancipim nga ilegaliteti OLTRE Urat midis maleve në sigel OLTRE Urat midis maleve, Fondacioni i cili përfshin, tani për tani, rreth pesëdhjetë veta. Shumica e pjesëmarrësve në aktivitetet e Shoqatës janë njerëz që kanë mbërritur në Itali nga vende te Komunitetit Evropian (UE) dhe vendeve jo Evropiane (UE), disa jetojnë tani në rrethin e Vicchios, dhe janë këtu me familjet dhe fëmijët, e pjesa më e madhe e tyre bëjnë asistentë familjare ( kujdestarë për të kuptuar), shumica janë femra. Por marrin pjesë, si anëtarë themelues, disa italianë, të cilët duan me praninë e tyre, të tregojnë mbështetjen e tyre për projektet për të ndarë përvojat dhe kurse ndërkulturore, duke ditur se të njohësh njerëz të një bote tjetër nuk është vetëm një zgjedhje etike, por edhe një domosdoshmëri që rrjedhin nga ndryshimet në strukturën shoqërore të territorit tonë. Ne Mugello tani janë mijëra, qytetarë te rinj që jetojnë dhe punojnë krah për krah me italiane ;janë muratorë, kamarierë, punëtorë në familje, sidomos asistentë familjare. Në periudhën e krizës, dhe kjo ndikon, që të jenë të parët që mund të mbeten pa punë dhe nganjëherë mikpriten me vështirësi, veçanërisht në momente kur, për shkak të ngjarjeve me kronike te zezë të shtypit dhe televizioneve ku janë të përfshirë të huajt në fushatat raciste. Ideja e Manualit u lind në vitin 2008 gjatë një studimi te organizuar nga Rrethi i Vicchios nga CRED nga Komuniteti Montana dhe Shoqëria Shëndeti Mugello dhe e rezervuar për një grup asistentësh familjarë të cilët punojnë kryesisht në Mugello. Flasim për disa mijëra punëtorë / punëtore që në zonën tonë janë të punësuar nga familjet për t'u kujdesur për personat e jo vetë-mjaftueshëm, për një kohë të përhershme ose përkohësisht. Mundësitë e ndryshme për diskutim në mes të Shoqata OLTRE- Fondacion, Shoqëria e Shëndetësisë dhe CRED e Komunitetit Montana, kanë folur shpesh për të vënë në përdorim operatorë të shërbimeve një instrument që përmbledh disa këshilla praktike për të mirën e të moshuarit në shtëpi dhe të dhënat e nevojshme për të menaxhuar marrëdhëniet me Nuk është pasqyruar shumë në faktin që prania e këtyre profesionistëve përfshijnë, në llogaritë e bëra, një kursim të vërtetë dhe thelbësore për llogaritë publike. Sipas një vlerësimi të gazetës Il Sole-24 Ore familjet italiane shpenzojnë rreth 11miliard në vit për të paguar ata që janë të përfshirë në menaxhimin e shtëpisë, fëmijëve dhe, mbi te gjithe të moshuarit, por janë 7 miliardë te kursyera duke përdorur rolin e "ndihmës për kujdesin e familjes për të moshuarit në shtëpi se sa të gjejnë shtëpi pleqsh, (azilet). Punëtorët janë "nomade" të cilët lëvizin në kërkesat që janë vënë për ta nëpërmjet kanaleve më shumë ose më pak të ligjshme, duke ndjekur paga më të mira dhe kushtet e punës, disa kanë shkollë profesionale dhe kurse te specializuara por shumica e tyre nuk ka përvojën e mëparshme të punës që kualifikohet për të kryer këtë punë delikate. Qëllimi i këtij publikimi është, mbi të gjitha të jetë një mjet për ndihmësat në shtëpi, për familjet ku ata të punojnë, të lehtë duke lexuar mund të japin përgjigje të thjeshtë (por jo thjeshtë) për problemet e njerëzve që kanë nevojë për dikë që të kujdeset për to, ose një anëtar i familjes i cili është edhe jashtë vendit të tij të lindjes, për të bërë punë te vështirë për t'u përshtatur në kanone të ngurtë të një marrëdhënie të punëtorit me principalin e tij. Ne e dimë se trajnimi është një rrugë shumë serioze dhe e dërgojmë në strukturat e territorit që ata kanë të drejtë. Ky publikim do të jetë më tepër një nxitje për të kërkuar mundësi të tjera për trajnimin për të siguruar dhe mbrojtur të dy kushtet e punës së ndihmës në familje dhe kualitetin e jeteses te te asistuarit. Ne do tregojmë se ku duhet të shkoni dhe çfarë të bëni në zgjedhjen e një asistenti familjar, do japim informacionin që ju duhet për ta punësuar, ne do ju japim një përmbledhje të kontratës së punës dhe do ju themi se si të bëhet kjo nga shtëpia, ju do të gjeni një kontratë dhe një pagesë. Ne besojmë se qartësia dhe ndershmëria në marrëdhëniet janë të rëndësishme për të shmangur "surprizat" pakënaqshme, nga të dy palët. Do ju ofrojme listat e shërbimeve që ofron territori jonë, adresën dhe numrin e telefonit, kontributet e atyre që kanë të drejtë për shërbim nga një Ass. Fam. ose kujdestar, për çfarëdo arsye, te një personi që nuk është i vetë-mjaftueshëm. Ne duam të ofrojmë një konsultim të lehtë dhe ne kemi zgjedhur per të përkthyer në gjuhët me të folura nga Asistentet në Mugello; për përkthim ne mbështetemi në ata që, në kuadër të Shoqatës OLTRE mbi ose afër me të, kanë më shumë aftësi. Nuk do trajtojmë të gjitha aspektet lidhur me qëndrimin për motive pune, bashkim familjar dhe aspektet e tjera të qëndrimit të qytetarëve të Komunitetit Evropian e të komunitetit Jo Evropian, sic e dimë në vendin tonë (dhe dënimet penale) si objekte ligjore janë në ndryshim të vazhdueshëm. Për këtë çështje ju dërgojme te sportelet e komunave (ku ndodhen), nepër Këshilltarët e Qendrës për punësim ose nëpër shoqatat e territorit. Ne do të përpiqemi të japim informacion bazë thelbësor, duke ju kushtuar punës në shtëpi (dhe midis tyre edhe familjeve që kanë në shtëpi pacientë të moshuar, që kanë nevojë për ndihmë të vazhdueshme) e duhet të pajtohen me zakonet e 114 mbështetjen e familjes. personit dhe me praktikat e duhura. 115

4 Tregime Babait tim Përfitoj nga ky rast për të ndihmuar dhe këshilluar shumë familje, si e imja, të cilat gjenden (për fat të keq) në situata të vështira për ndihmë mjekësore për të dashurit e tyre. gjithë kësaj, duke pyetur veten se të cilët vijnë në Itali gjejnë pune Aida një vit ne kemi bërë përparime të çfarë duhet të mësojmë nga kjo shpesh "në të zezë", sepse ka mëdha, por arritja më e madhe Unë punoj në Vicchio prej gjashtë përvojë. shumë familje që kanë nevojë është për të bërë krevatin dhe vjetesh në të njëjtën familje, të Dhe pastaj mendoja përsëri jetën për dikë si ne. Ata na besojnë ne fle në mënyrë të pavarur. Tani përbërë nga zonja B.dhe dy djem e babait tim, bujaria e tij dhe kam dhe ne ata. Për këtë unë mendoj më ndihmon të fshij, për të S. dhe F. Kur kam filluar punën me arritur në përfundimin, ose të se puna e edukatorit s është as e ngarkuar lavatricen dhe të ndej këtë familje, znj B. ishte shumë paktën mua më pëlqen mendimi, lehtë dhe as e vështirë, por shumë rrobat. Pra, falë, besimit tim e sëmurë, nuk ecte dhe nuk se sëmundja e tij është mjeti për familje janë duke përfituar prej dhe këmbënguljes sime ne kemi Një dorë per tu ndier më pak në lëvizte. Ajo ishte rrinte shtrirë në t'i dhënë ndihmë njerëzve të cilët nesh, e shpesh edukatori bëhet arritur rezultate të shkëlqyera. vetmi dhe ndihmë "që të shkojmë shtrat dhe nuk lëvizte dhe merrte vijnë nga larg për të na ndihmuar. praktikisht edhe infermiere edhe Në fillim znj B. peshonte 95 përpara". më shumë se tridhjet ilace në asistent. Jo gjithkush është i tillë, kg, vuante nga diabeti dhe nga Do të doja të ndaj përvojën e ditë. Trajtohesh për sëmundjen Kurajon ma jep babai im, një njeri natyrisht, nëse një familje ka mungesa e lëngjeve, nuk mund familjeve me gra të Shoqatës Alzheimer (alzaimer) dhe me zemër bujare, me fuqinë dhe sjellje te mira me ne edhe neve të vishte këpucët, sepse këmbët edhe vetëm për shkëmbimin Parkinson, që nuk e kishte. Nuk parimet e fermerëve të Mugellos, i kemi me ta. Praktikisht për neve i kishte jashtëzakonisht të fryra. dhe pasurimin reciprok te ishte kuruar nga një depresion një njeri që po na e rrëmben është si një familje e dytë, dhe Tani është mirë, merr vetëm eksperiencace. të rëndë të shkaktuar nga semundja cdo dit nga pak. nëse një prej tyre largohet (vdes) dy ilace, pesha e saj është 65 menopauza (ndërprerja e ciklit Shoqata juaj ka pasur meritën e ne na vjen shumë keq. Unë e bëj kg. Çdo gjashtë muaj e coj të mestrual). Së pari konsultova madhe që solli në sipërfaqe një këtë punë për më shumë se dy bëjë kontrollin dhe është mirë, Ivan mjekun dhe duke parë reagimet e realitet që deri kohët e fundit vite, ndihem mirë, unë pothuajse e coj çdo ditë për një shëtitje shkaktuara nga ilacet, komunikoja dukej vetëm virtual. Une jam një djalë 27 vjec, erdha ndjehem si një i familjes. Unë në liqen apo e coj me tren në në Itali me shpresën për të gjetur çdo ditë dhe pyesja se cilin ilac mendoj se kjo ndodh sepse ne i Firence me partnerin tim që me Por sot unë jam i interesuar për një të ardhme më të mirë për mua mund të pezullohet. Pra, janë përkushtohemi atyre me dashuri, ka qëndruar gjithmonë afër. Kam të dalë, së bashku me njerëzit dhe familjen time. E dija se për të pakësuar gradualisht pothuajse ndonjëherë harrojmë që ne pasur bashkpunim me grupin të cilët kujdesen per trajtim, hyrë në Itali nuk ishte e lehtë, por të gjitha trajtimet. Fillova ti vija jemi duke bërë një punë dhe të e infermierve të Vicchios por duke përfshirë edhe problemet e dija që këtu do gjeja punë. Kështu të dëgjonte B muzikë klasike dhe dy ndajmë të njëjtën ushqim, unë mendoj se cilësitë më të familjeve që kanë nevojë për këtë fillon historia ime. Shpenzimet e salsa, ndërsa ishte në shtrat dhe pikëllim, lumturi dhe emocionet rëndësishme janë durimi, dashuria kujdes. një të huaji për të arritur në Itali ajo filloi të lëvizë këmbët e saj e tjera qe nuk i kemi menduar. dhe besimi. Puna jonë na çoi që të Na është dashur, për fat të keq, janë të mëdha, dhe ne investojmë dhe shikonte përreth. Më shikonte Për këtë unë them dhe mund linim familjet tona dhe ne duhet qe ti përshtatemi zakoneneve të gjitha kursimet e familjes dhe buzëqeshte mua, pastaj t'ju këshillojë dhe familjet edhe të lidhim me njerëzit që do të dhe kulturave të reja dhe kjo sonë, marrim borxhe shumë të fillova ta ngrija nga shtrati, ta kujdestarët që duan ta bëjnë punojmë një raport familjar. është arsyeja pse ne mund të thella, për të mos përmendur vishja dhe ta ulja në një karrige këtë punë. Për të bërë një konsiderohemi si "pionierët" e jetën tonë. Paramendoni se çfarë dhe për ta ushqyer. Hapi tjetër punë të mirë ju duhet të viheni integrimit. ndodh në qoftë se nuk arrijmë në ishte që të ecte ngadalë rreth dakord për çdo gjë para fillimit Ne i kemi mirëpritur në shtëpitë destinacion, cfarë do të na ngelej tryezës së kuzhinës ose lidhur me të marrëdhënies së punës, sepse tona pa i njohur, dhe kemi ne dhe familjes sonë. Por edhe një rrip ose ta mbante prej mesi. përndryshe marrëdhëniet prishen vendosur besimin tonë tek ato: për të gjithë ato familje italiane Kam vazhduar në këtë mënyrë për e nuk është e përshtatshëme për shumë herë në ketë mirepritje që nuk mund të përballojnë për katër muaj, me ndihmën e djalit as njeri. kam rishikuar babain tim, sepse, të dërguar të moshuarit apo të të saj. Pastaj kam filluar ta laja kushdo që kalonte nga shtëpia e sëmurët në një shtëpi pleqsh apo në vaskë dhe të ulej në tryezën tij ishte i mirëpritur dhe nuk ikte në shtëpi pushimi ose në struktura e ngrënies për mësimin e saj për njeri pa ngrënë ose pirë dicka! të tjera, sepse për të përdorur të ushqyer veten përsëri. Pas disa kohesh ishte e mundur që te Midis zemërimit dhe dhimbjes, këto lloj shërbimesh, familjeve i dilte nga shtëpia dhe të ecte në kam menduar pse pikërisht kushton shumë dhe nuk do kishin rrugë dhe një ditë arritëm deri në atij dhe pastaj... u përpoqa të para për të përfunduar muajin. qendrën tregtare. E kam mësuar kuptoja kuptimin e Për këtë unë mendoj se njerëzit të vishet dhe zhvishet vetëm. Në

5 Relatat midis asistentit familjar, i asistuari dhe familja e tij Marrëdhëniet midis njerëzve të përfshirë në punë për kujdesjen e të moshuarve në shtëpitë e tyre janë gjithmonë shumë delikate, kështu që është e rëndësishme të kujtoni se kush janë te përfshirë në këtë raport: I asistuari Personi i moshuar duhet kujtuar gjithmonë se ka një jetë pas, e përbërë nga zakonet, marrëdhëniet personale, kujtimet. Kur ai realizon (dhe ndonjëherë ky vendim është bërë nga familja dhe jo nga ai) se ka nevoje për dikë që ta ndihmojë atë ne jetën e përditshme kupton se nuk mund të mbështetet në fuqitë e tij, por varet nga të tjerët. Kjo është një zgjedhje e vështirë. Shpesh ndjen se duhet të provojë se ai është ende i vetëmjaftueshëm, qe është ende në gjendje të vishet, të lëvize, të haje vetëm. Nëse ka humbur aftësinë për tu kujdesur për veten, nuk e ka humbur dëshirën dhe nevojën për të raportuar me familjen e tij, shokët, vendin apo rrethin ku jeton. Familja Deri pak dekada më parë, detyra për kujdesjen e personave të moshuar ose të pa aftë, "mund" të ishte detyrim nga familja. Tani kohët kanë ndryshuar, të moshuarit nuk jetojnë në shtëpi me fëmijët e tyre, por jetojnë vetëm, ose fëmijët punojnë dhe ndodhen gjithë ditën jashtë shtëpisë. Zgjedhja për të marrë një asistent familjar bëhet një zgjedhje e detyruar. Shpesh familjarët ndjehen në faj për prindërit e tyre, ata mendojnë se nuk kujdesen shumë për ta. Asistenti familjar Ka zakonisht nje moshë midis tridhjetë vjec ose pesëdhjetë e pesë vjec, vjen dhe nga vendet e Bashkimit Evropian (në shumicën e rasteve Lindore) dhe nga vendet jashtë BE-së (sidomos Amerika e Jugut, Azia Lindore dhe Afrika Veriut). Shumë, sidomos ata nga Evropa Lindore, kanë histori familjare të rënda pas, por gjithnjë e më shumë këta janë njerëz bëjnë këtë punë për të ndihmuar familjen në vështirësi në shtetin e tyre dhe duan të kthehen. Disa kanë aftësi të veçanta, shumë kanë një diplomë të shkollës së mesme (që në Itali nuk njihet pothuajse asnjëherë), por disa janë të pajisur vetëm nga nevoja për të punuar dhe shpresa që të kthehen në shtëpi sa me shpejt. Ndonjehere mes tyre dhe të asistuarit krijohen marrëdhënie të ngushta, gati prindërore, dhe nganjëherë shkëputja kthehet në ftohtësi: të gjesh një rrugë të mesme nuk është e lehtë

6 Këshilla praktike Për të asistuarin Këshilla praktike Familja Ta keni parasysh se asistentja familjare nuk është një punëtore në familje, ka për detyrë të kujdeset për të moshuarit dhe shtëpinë e tij, por jo të kujdeset edhe për nevojat e anëtarëve të tjerë të familjes (larje dhe hekurosje, fëmijët dhe nipërit e mbesat që vijnë për të ngrënë në shtëpi, etj.) Nëse Asistentja familjare nuk është shumë praktike më gjuhën tonë, mund t ja mësojmë (fletë të ngjitura në disa nga objektet e shtëpisë, një program televiziv për të parë së bashku), ose ta ftosh të ndjekë kurse per gjuhën italiane; Mos harroni se një kuzhinë e ndryshme nga e jona është po aq e mirë dhe ta provosh, pa paragjykime, ushqime që ne nuk i njohim mund të jetë një mënyrë për të shmangur monotonine e përditshme, megjithatë duhet të jetë në dispozicion për të mësuar se çfarë di të bejë dhe të sqarojë se çfarë të duhet; Eshtë mire ti shpjegosh asistentes familjare se kush janë zakonet tuaja, në mënyrë se si mbahet shtëpia, duke i kërkuar që ti respektoje; Është e rëndësishme për të mbajtur marrëdhëniet me miqtë dhe të dashurit, që asistentja familjare të di se ku mund t ju shoqërojë gjatë shëtitjes (klubet, Kisha, lulishtja, supermarket- dyqani, etj); Mos harroni se punësohet një person i cili duhet të kujdeset për familjarin, jo një zëvendësja jonë, duhet ti theksojmë të asistuarit që të kesh një person që të ndihmon i duhet të dyve për të shijuar momente të qeta, orë ose ditë pa detyrime; Përcaktimi se cili anëtar i familjes duhet të thirret nëse ndodhen probleme dhe ti komunikoni emrin e asistentes familjare, duke shmangur informacionet e kundërta edhe në gjëra të parëndësishme të çdo ditë; është e gabuar që cdo fëmijë, dhe kjo ndodh shpesh, të japin sugjerime të ndryshme mbi ushqimet e preferuara të familjarit; Përgatitja e një axhendë te plotë e personit për kontakt në rast nevoje (mjeku i familjes, ASL, ndihma e parë, mjeku i urgjencës, farmacia më e afërt), por edhe të gjithë familjarët ose personat që i asistuari do të kontaktojë; Në rast se asistentja familjare nuk ka punuar asnjëherë në vendin tonë, i mësoni mënyrën më të lehtë për të arritur në vendet më të rëndësishme (Komuna, Farmacia, studjoja e mjekut, zyra postare dhe bankare, qarku shëndetësor, etj); Plotësoni një skicë të thjeshtë, por të plotë me të gjitha ilacet që klienti duhet të marrë, çdo dietë që duhet të ndjekë; Ku është ndihma e mjekut të familjes, personelit mjekësor apo profesionistë të tjerë që merren me shëndetin e familjarit duhet të kujtojmë se asistentja familjare mund të japi informacione të vlefshme; Paralajmëroni, ne një kohë të shkurtër, për personat të cilët mund të vijnë për vizitë, për herë të parë, të jeni të pranishëm për të lehtësuar njohjen

7 Këshilla praktike Asistenti familjes Seksualiteti dhe idenë e vdekjes Mbani në mend se të hyjmë në një shtëpi që nuk është e jona duhet të bëhet me kujdes dhe delikates, hyjmë në kontakt me njerëz që kanë zakone të ndryshme nga e jona që duhet të respektohen; Duhet të kemi një qëndrim miqësor duke kujtuar se kemi të bëjmë me person të moshuar. Për shumë njerëz të moshuar është shumë i rëndësishme përdorimi i të folurit me "ju"; Do të jetë e domosdoshme të prezantohemi me emrin dhe të shpjegojmë se kush jemi dhe pse ne jemi aty (në qoftë se italishtja jone nuk është ende mjaft e qartë, do ti kërkojmë familjes të na ndihmojë); Duke folur është e këshillushme të jesh ballë për ballë me të asistuarin në mënyrë që mund të na shohin dhe të shohin lëvizjen e buzëve (shpesh njerëz të moshuar kanë probleme me dëgjimin), duhet të përdorim fjalë të qarta dhe të thjeshta për të shmangur shumë pyetje në të njëjtën kohë, por duke i lënë kohë derisa të përgjigjet; Për cdo fjali ju duhet të verifikoni që klienti e kupton atë që është thënë, kjo do të na mundësoje që të moshuarit të dinë motivet e takimit; Me këtë rast ne i kërkojmë personit të moshuar gadishmërinë për të ofruar të gjitha informacionet në lidhje me zakonet e tij me qëllimin që të përgjigjemi më mirë nevojave të tij; Mos harroni se është e rëndësishme që të respektojë shijen e tij në veshje, "tonaliteti" me siguri është shumë praktike, por shumë njerëz të moshuar ndjehen keq; duke filluar një marrëdhënie të mirë dhe një marrëdhënie konstruktive; Duhet të jemi në gjendje të ndihmojmë, pa zëvendësuar as familjen (mund të krijohen keqkuptime dhe xhelozi), as personit të asistuar (që kanë nevojë për të mbajtur sa më shumë të jetë e mundur një nivel të autonomisë); Familja e personit të asistuar është një burim i rëndësishëm, është ajo që më së miri e di gjendjen e tij psiko-fizike dhe se mund të ndihmojë Asistenten familjare në rast të vështirë; Mos harroni se të dalë shëtitje, të shohë njerëz që njeh, të shkojë me miqtë dhe familjen, të lexojë apo të dëgjojë lajmet është e rëndësishme për të ruajtur interesat e tij dhe marrëdhëniet e tij. Një tjetër fjalim duhet bërë për të dy aspektet themelore të jetës të të gjithëve: në kuptimin e seksualitetit dhe vdekja janë dy çështje të ndjeshme që prekin ndjeshmërinë tonë, kulturën tonë, frikën tonë. Seksualiteti është përjetuar shpesh nga njerëz të moshuar me turp për shkak të paragjykimeve e të tjerëve shumë shpesh mendohet se njerëz të moshuar nuk kanë të drejtë për marrëdhënie seksuale dhe emocionale. Në fakt, edhe pse i reduktuar aktiviteti seksual jo gjithmonë zhduket dhe nevoja për dashuri qe bëhet një domosdoshmëri jetike. Disa sëmundje të caktuara mund të ndikojnë në sjellje seksuale e cila nuk është e lehtë për të prodhuar ose të kuptuar ose kontrolluar (të zhvishen në publik duke treguar organet gjenitale të tyre, masturbim obsesiv) në këto raste në marrëveshje mjekun e familjes mund të vendosin për të kryer trajtime me ilaçe që i ndihmojnë të reduktojnë problemin. Çdo kulturë, dhe brenda çdo personi, jep një peshë të ndryshme në idenë e vdekjes; nuk është e lehtë për personin më të vjetër duke folur ose duke dëgjuar të tjerët dhe të thonë gjënë e drejtë. Kush bën prej vitesh asistenten familjare është përballur shpesh me vdekjen e personit te asistuar, dhe në shumë raste, kur marrëdhëniet personale janë të forta, është përjetuar si humbjen e një familjarit që përsëritet pa pushim dhe disa nuk ndjehen më të afta të vazhdojnë të bëjmë këtë punë. Në mënyrë tipike, ajo që frikëson të moshuarit nuk është që të vdesin, por se si të vdesin, të frikësuar se do vdesin vetëm në një spital apo një shtëpi pleqsh, frikë nga vuajtja dhe dhimbja, roli i asistentes në këto raste, është të qetësoj familjen dhe të moshuarin me praninë e saj Nxitja e të moshuarit për të treguar historinë e tij, ky është hapi i parë për të kuptuar vendin ku jeton dhe ku ka jetuar; në të njëjtën mënyrë 122 ju mund të flisni për historinë e tuaj dhe vendin 123

8 Ndihmat më të zakonshme Janë një numër mjetesh dhe produktesh që nxisin autonominë e personit, të ndihmojnë atë për të kryer funksionet ditore (lëvizjen brenda shtëpisë, larja, veshja, etj). Ndihmësat mund të blihen, merren me qera nga dyqanet e specializuara apo të marra në përdorim nga qendra shëndetësore lokale. Për një paisje asistuese duhet të kesh: kërkesën e mjekut të familjes dhe një vizitë - madje edhe në shtëpi - nga fizioterapisti e ASL-it, i cili vlerëson aftësitët e mbetura dhe vendos se cilat janë ndihmat e nevojshme. Shkop, paterica, trekëmbësh Të jetë e përshtatshme me gjatësinë e personit (krahu i mbështetur duhet të jetë i shtrirë dhe supet në të njëjtën gjatësi); Duhet të mbahen nga ana e shëndetshme dhe duhet të vihen përpara se të levize këmbët Mbështetje laterale por jo shumë larg nga trupi. Këshillë: Personi i cili ndihmon duhet të rrijë nga ana invalide për të ndërhyrë në rast të humbjes së ekuilibrit Këmbësorë Mund të jetë pa rrota, dy apo katër rrota; Përdoren për të ndihmuar në lëvizje kur bastuni nuk garanton një nivel të mirë të sigurisë, por personi ka kontroll të mjaftueshëm dhe aftësi të mirë njohëse. Këmbësori me 4-rrota është më i përshtatshëm për përdorim të pavarur, sepse personi mund të mbahet me duart apo me pjesën e përparme të saj. Këmbësori me sqetull mbajtëse përdoret zakonisht vetëm në fazat e hershme të riaktivizimit motorrike pas frakturave të legenit dhe këmbëve. Këshillë: Për të siguruar mbështetjen e duhur në sqetulla mbajtëset duhet të mbahen në lartësi të mjaftueshme për të mbështetur peshën e personit, por nuk duhet të krijojë dhimbje në sqetull. Karrocë Përdoret kur personi nuk është më në gjendje të eci në mënyrë të pavarur ose duhet të ndalet shpesh për të pushuar gjatë udhëtimeve të gjata. Ajo mund të përdoret në mënyrë të pavarur nga vetë personi ose nga ana e asistentes familjare. Këshillë: Kujto gjithmone: Të ndalosh karrocën dhe të ngresh këmbëmbështetësen dhe kur personi ulet ose ngrihet; Në qoftë se rruga është duke u rritur ndjeshëm, ose nëse ju duhet të shkoni në shkallë (një trotuar), veprimet duhet të behen nga mbrapa; Për të lëvizur nga shtrati në karrocë dhe anasjelltas, hiqni anësoren e karrocës në anën e krevatit; Kontrolloni sistematikisht nëse rrotat janë të fryra dhe vidat janë të shtrënguara dhe duhen pastruar pas përdorimit;

9 Ngrihtësi Mund të jetë ose me pedale ose elektrike Përdoret për transferimin shtrat / karrocë kur personi nuk është më i aftë të kryejë çdo veprim, edhe në qoftë se ka ndihmë. Është një ndihmë shumë e dobishme si për sigurinë e të asistuarit (shmang rënie dhe plagosje për spostime), edhe me atë të asistentes familjare (mënjanon dëmtim të kurrizit te tij), për fat të keq shumë familje e kundërshtojnë atë për shkak se ata e konsiderojnë si i rëndë dhe i vështirë në manovra. Ekziston një lloj (ngrihtësi me tavan) që është i vendosur përhershmërisht në dush të lejojë transferimin karrocë/dush. Të dy llojet janë të pajisura me një parzmore që takohet me ngrihtësin, me të cilën ngrihet personi dhe pastaj spostohet; kjo është një manovër delikate, e cila nganjëherë shkakton frikë në ata që janë në ajër, duhet bërë me mënyrë korrekte (është mirë që të ta shpjegojnë infermierët ose fizioterapisti). Shtrati artikuluar Eshtë shumë i ngjashëm me atë që përdoret në spital, është i siguruar me sponde te lëvizshëm dhe sipas kërkesës, me tubo me dorezë per vetë ngritjen, është i domosdoshem përdorimi kur personi nuk mund të ngrihet ose të rrezikojë të bie gjatë gjumit; Mund të ngrihet me sektorë: vetëm koka, koka dhe shpina, këmbët, për të lehtësuar ndryshimin e pozicionit apo lëvizjet e këmbëve apo për të dhënë mundësinë e të ngrënit në shtrat në pozicion të ulur; Duke qenë me i lartë se një shtrat normal lehtëson higjienën personale (ndryshimin e pelenave dhe të carcafëve, higjienën personale) dhe ushqimet në shtrat; Kur personi shpenzon shumë kohë në shtrat ose nuk është në gjendje të lëvizë gjatë gjumit, është e pajisur me një dyshek (ajri), i quajtur " antidecubito " që pengon formimin e palosjes së lekurës. Edhe kjo ndihmë është refuzuar shpesh nga personi dhe familjaret e tij, sepse: Prish dekorin e dhomës; Eshtë kuptuar si paradhomë e spitalit ose shtëpi pleqsh (RSA); Personi nuk do të heqë dorë nga shtrati në të cilin ai ka qëndruar deri tani (sidomos nëse është shtrat martesor). Këshillë: Ndërrimi pelenave, ti bëhet shpëlarje- bide, ti ndërrohen çarçafët, pa lëvizur personin nga krevati, janë operacione që duhet të bëhen saktë për të shmangur shqetësim personit të asistuar dhe për të bërë më pak përpjekje që të jetë e mundur: Hiq jastëkun dhe liro pelenën; Rotullo personin në një anë, duke i kërkuar në qoftë se ai është në gjendje të mbahet në anën e krevatit; Hiq pelenën ose shtyje atë nën krah dhe pastaj largoje atë më pas; Poziciono legenin në mënyrë korrekte (nëse lëkura është e skuqur ose e brishtë vendos një peshqir mbi pjesën që hyn në kontakt me plastikën); Rotullo personin në mënyrë që të mbështetet në legen dhe hiq pelenën e përdorur; Laj dhe thaj pjesët intime (shih higjenën personale) Pozicionoje në një anë; Mblidh në anë të gjitha rrobat e palara (mbulesën e dyshekut, carcafin e poshtëm) dhe rivendose, gjysmë palosur-fizarmonikë, gjysmë shtruar në krevat, atë të pastërtën dhe pelenën(carcafin e poshtëm, mbulesën e dyshekut, pelenën); Vendos personin mbi pelenë dhe lidhja; Vendos personin në anën ku ka rroba të pastra (në anën e kundërt të lartë) Hiq të gjitha rrobat e pista dhe përhap ato të pastrat. Kryerja e të gjitha këtyre veprimeve mund të duket e komplikuar, por në qoftë se shihet se si duhet bërë një herë, pastaj bëhet e lehtë dhe e shpejtë

10 Ndihmësat e vegjël Higjena dhe siguria e ushqimit Nuk janë të siguruar nga qendra lokale e shëndetësisë dhe gjenden në dyqane mjekësore ose në dyqanet e posaçme. Uturaku dhe papagalli Uturaku shërben për të urinuar femrat, për të shkarkuar intestinin dhe për të ndjekur në mënyrë të rregullt higjenën intime mashkullore ose femërore, papagalli shërben për të urinuar mashkulli. Mbrojtëse për vaske ose dush - Shërbejnë për të mundësuar një banjë ose dush në një pozicion të ulur, ndërsa ato për dush janë në skajet e saj, ato për dush janë të viduara në mur. Posatet me formë Shërbejnë për të lehtësuar marrjen e të asistuarit që ka vështirësi në koordinimin e lëvizjeve të duarve. Tapetat jo rrëshqitës Disa janë krejtësisht në material gomë nga njëra anë dhe janë të pozicionuar në pjesën e poshtme të vaskës ose të dushit për të penguar rrëshqitjen, ndërsa të tjerët jane gomë në njërën anë dhe duhet të merren nga vaska ose dushi për të parandaluar rënien. Kini kujdes të thani tërësisht afër vaskës, tualetit dhe lavamanit. Carcafë pa fërkim Përdoret për të lehtësuar lëvizjen e njerëzve të dergjur mbi shtrat. Hark që ngre batanijen Eshtë e përdorur në rastin e personave të dergjur për të shmangur peshën e batanijes të lehtësojë formimin e lezioneve nga pesha; mund të zëvendësohet me një jastëk të vendosur horizontalisht në fund të krevatit, sipër duhet shtruar carcafi dhe batanija në mënyrë që të largohet një vakum në këmbët e personit, edhe në këtë mënyrë, krijohen më pak plagë në këmbë të tij. Përgatitja dhe conservimi i ushqimit Aparatet moderne e lehtësojne punën, por duhet të përdoren me korrektësi. Për një përdorim korrekt të frigoriferit, në familje, ju rekomandojmë te konsultoni këtë tryezë, duke kujtuar se, në kundërshtim me atë që shumë mendojnë, pjesa e ftohtë është më poshtë: Për të gatuar duhet trajtuar higjiena e duarve që duhet të lahen gjithmonë para se të përgatitesh ushqimin dhe kur përgatitet edhe çdo herë që preket ushqimi "i pisët" dhe i pastër. Trajtimi i higjienës së enëve të kuzhinës me të cilat përgatitet ushqimi Duhet të lahen menjëherë pas përdorimit Mos mbani plehërat në shtëpi, por i hidhni çdo ditë në kazanët. Ruajtja e ushqimit është shumë e rëndësishme, ju duhet të ndiqni disa rregulla bazë: ushqime të thata (makarona, oriz, perime të thata, miell, etj.) duhet të mbahen në të ftohtë dhe të ventiluar dhe në sasi të vogël. nëse keni hapur një paketë ajo që ka mbetur do të vendoset në një kavanoz me kapak hermetik. kini kujdes kur blini ushqim të konservuar se duhet të jetë e paprekur dhe të mos të ketë ënjtje apo deformime. Varieteti i ushqimeve Një dietë e ekuilibruar dhe e ndryshme duhet të përmbajë të gjithë përbërësit, që mblidhen në grupe, kështu që supozohet se shuma e saktë, një ushqim për çdo grup duhet të jete i pranishëm çdo ditë në dietën e përditshme. Grupi 1: mish, peshk, vezë që përmbajnë proteina, yndyrna shtazore, hekur, vitamina B (sidomos B12). Grupi 2: qumësht dhe produkte qumështi i pasur me kalcium, proteina dhe vitamina B. Grupi 3: drithërat (në drithërat të tilla si oriz, elb, grurë, i cili ka punuar si bukë, biskota, makarona) janë ushqime të pasura me niseshte dhe karbohidrate. Grupi 4: bishtajore (thjerrëzat, fasulet, qiqra, etj) që përmbajnë hekur, fibra dhe minerale. Grupi 5: yndyrë të kafshëve që janë përdorur në moderim. Grupi 6: fruta dhe perime, të gjelbra dhe ngjyrë që kanë një përmbajtje të lartë të pasura me vitamina, veçanërisht të vitaminës A. Grupi 7: perimeve dhe frutave agrume të pasura me vitaminë A dhe C

11 Numri i ngrënies gjatë ditës nuk është i barabartë për të gjithë, madje edhe në qoftë se zakonisht flet për tre vakte ditore (mëngjes, drekë dhe darkë), gjëja e rëndësishme është: Mos ndryshoni sasinë e artikujve të ngrënë, Koncentrohuni sa më shumë në fillim të ditës, Thjesht një darkë të lehtë në mbrëmje për të promovuar fjetjen. Në çdo rast të sigurojnë përqindjet e mëposhtme të ushqyesve. 5% lipide dhe yndyrna. Proteina 13-15%. Karbohidratet 60%, ndërsa ushqime të tilla si biskota dhe ëmbëlsira mund të përmbajë në mënyrë miell (dhe karbohidratet), por edhe yndyrë dhe vezë. Njerëz të moshuar kanë shpesh probleme shëndetësore, është më mirë për të rënë dakord në një dietë të përshtatshme me mjekun tuaj, përpiquni për të kënaqur shijet e personit që ju keni në kujdes. Pjatancat duhet të jenë të shijshme dhe të këndshme per personin, ushqimi duhet të mbetet një kënaqësi dhe jo një detyrim, ndonjëherë kanë tendencë vetëm për të plotësuar nevojat ushqyese dhe të paguajnë pak vëmendje për pamjen dhe shijen e ushqimit, pleqtë tanë janë mësuar me ushqim "të varfër", por të shijshëm, të jetë në gjendje të ruajë ekuilibrin e duhur midis ngrënies "të shëndetshme" dhe pjesëmarrje e personit, ku është e mundur, në përgatitjen e ushqimit apo zgjedhjen e menusë. Sugjerime: Nëse të moshuarit e kanë të vështirë të hanë një vakt të plotë (të parë, të dytë dhe ëmbëlsirë, fruta), japin përparësi disa pjata unike (makarona të gatuara mirë, supa me perime dhe djathë, etj), e ndjekur vetëm nga perime. Inkurajojeni personin më të vjetër për të ngrënë vetëm. Mos vini shumë ushqim në pjatë, më mirë të shtoj se sa të ngelet. Sigurohuni që ushqimi është në temperaturën e duhur. Shmangni vëmendje heqsit gjatë ngrënies (mos shikoni televizion apo bisedoni me ushqim në gojë). Në qoftë se personi duhet të ushqehet Mos vini shumë ushqim në lugë Rregullo të ushqyerin në bazë të shpejtësisë të përtypjes dhe gëlltitjes Nëse personi ha në krevat ose karrige shmang pozicione të krysura Kurrizi duhet të jetë i drejtë Këmbët duhet të jenë të shtrira LLOJ I USHQIMIT ZGJATJA VENDI I FRIGORIFERIT Mish i gjallë Mish i madh Mish i prere ne feta, shpendësh Mish i grirë karpacio Mish i pjekur i zjerë, aroste, etj. Ragu në kontenitor Mish i prerë në feta - Proshuta Të hapur Tëmbyllur 4 ditë 3 ditë 1-2 ditë Në atë ditë Rafti i fundit Rafti i fundit Rafti i fundit Rafti i fundit Marmellatë, majonezë të hapura disa javë Raftet e derës ditë 2 ditë 3 ditë Shiko skadencën Rafti qëndror Rafti qëndror Rafti qëndror Rafti qëndror Peshk i gjallë ose i pjekur 1-2 ditë Rafti fundit Qumësht I hapur 3 ditë Rafti qëndror Kos I hapur 4 ditë Rafti qëndror Djathra Të freskët Të stazhonuar 2 3 ditë Gjatë nëse është i mbrojtur mirë Rafti lartë Rafti lartë Vezë ditë Rafti i caktuar Supa Minestrone Supë me lëng makarona 2 3 ditë 2 3 ditë 2 ditë Rafti qëndror Rafti qëndror Rafti qëndror Perime të gjalla 3 8 ditë Sirtari fundit Sallata të gatshme 4 5 ditë Sirtari fundit Alimente të shkrira 1 ditë Sirtari fundit Alimente të pjekura 2 ditë Sirtari fundit Konserva të hapura që ruhen në enë të mbyllura 2 3 ditë Raftet e derës Produkte të kutive të konservuara në enë të mbyllura 2 ditë Raftet e derës

12 Higjene dhe sigurimi shtepise dh e e personit Kur ju hyni për herë të parë në shtëpine e personit është e rëndësishme që të respektoni zakonet e tij. Ndonjëherë nuk janë plotësisht të sakta dhe do të ndryshohen, por është një proces i ngadalshëm që do të zbatohet me ndjeshmëri dhe respekt. Veçanërisht, kur pacienti ka ende disa kapacitete të mirë të këmbimit, të prezantuarit ndryshimet e papritur mund të shkaktojnë probleme të orientimit në hapësire.ndryshe nga pjesa tjetër duhet të vazhdojë për aq kohë sa të jetë e mundur duke e ftuar personin për të bashkëpunuar në kryerjen e punëve te shtëpisë, duke përfunduar listën e tij të pazarit, dhe përgatitjen e ushqimit. Përdorimi i dorezave Dorashkat duhet gjithmonë të përdoren: Kur preken pjesë te dëmtuara të lëkurës (gërvishje, skuqje, plagë); Kur të bie në kontakt me lëngjet trupore (urinë, ujë të trashë, pështymë, mukozë, gjaku), veçanërisht në higjienën intime; Kur lahet ose bën dush. Ventilimi ambientit Drita dhe ajri largojnë mikroorganizmat e ambientit, në të kundërtën lagështia, pluhuri dhe papastërtitë nxisin përhapjen e baktereve. Duhet bërë kujdes që: Mos e lë të asistuarin nëpër rrymat e ajrit (sidomos pas dushit, ose në qoftë se nuk është veshur plotësisht); Mos lejoni insektet (përdorni rrjeta për mushkonja nëpër dritare). Higjiena në shtëpi Një shtëpi e pastër është një shtëpi që jeton me kënaqësi, por duhet të mbani mend se: Nuk duhet të përdoren detergjente shumë aromatike që mund të fyejnë sistemin e frymëmarrjes, veçanërisht në praninë e sëmundjeve të tilla si azma; Duhet të shmanget dylli në shesh sepse mund të rreshkasësh; Në vend të fshesës, e cila ngre pluhur, është më mirë për të përdorur fshesë me korrent ose rroba të veçanta; Mos përdorni lecka për të marrë pluhurat e mobiljeve; Mbani të ndara mirë llojet e detergjenteve nga ushqimet dhe mos përdorni përmbajtje anonime apo përmbajtje tjetër etiketë të gabuar; Mos i përziej asnjëherë detergjentët e ndryshme (për shembull, në qoftë se zbardhuesi përziet me pastrues të tjera mund të jetë i rrezikshëm); Lexoni etiketat e produkteve, duke i kushtuar vëmendje të veçantë për mënyrën e përdorimit; Mos harroni se çdo pastrues, duke përfshirë acide të tilla si amoniak, zbardhues, acid klorhidrik, sodë kaustike, përdoren vetem me dorashka (jo e disponueshme) dhe, në qoftë se i hollon me ujë të ngrohtë, jo vetëm të humbasin shumë efektivitetin e tyre, por formojnë avull toksik. Higjiena e intstrumenteve Larjet e shpeshta dhe disifektimi janë themeluese për higjenën: Të brendshmet e shtratit ose intime që janë në kontakt të drejtpërdrejtë me pacientin duhet të lahen shumë shpesh duke përdorur preparatet antibakteriale (tipi Napisan); Uturaku (ose papagall) duhen dezinfektuar me një solucion të bardhë dhe ujë për 10% duke i lënë në ujë për gjysëm ore, shplarë dhe ndërruar; Përdorni sfungjer pambuku dhe jo sintetike, në ngjyra të ndryshme për përdorim të ndryshëm; edhe këto gjithashtu do të lahen me një solucion më të lehtë uji dhe zbardhues. Veshje Preferojnë rroba të rehatshme, por me kujdes të mjaftueshëm për të mbajtur vetë respekt dhe për të rritur vetëbesimin: Personi nuk duhet të lihet me pizhama gjatë ditës, por duhet të përshtatet duke u përpjekur që të respektojnë zakonet dhe shijet e tij; Jepni preferencë, në veçanti për veshjet intime, pambuku është kontakti me i mire me lëkurën; Mos përdorni këpucë të mbyllura, që shtrëngojnë këmbët, në vend të lidhseve preferohet mbyllja me ngjitëse; Shmangni veshje të lirshme që mund të kapen me njëra tjetrën; Visheni personin me më shum rroba të lehta sesa me pak rroba të rënda; Shmangni zinxhira ose butona në anën e mbasme; Corapet nuk duhet të jenë as shumë të mëdha (të xhubrosen) ose shumë të ngushta (në veçanti llastiku të shtrënguar mund të shkaktojë vështirësi në qarkullimin e gjakut); Këmisha, bluza, etj. duhet të kenë hapjen përpara për të shmangur aksidente të dhimbshme duke veshur apo zhveshur

13 Higjiena e përditshme Kujdesi e higjienës personale te personit është një praktikë shumë intime që mund të krijojë situata të turpshme kështu që duhet të ndihet mirë, duke shpjeguar hap pas hapi atë që ne jemi duke bërë ndihmon për të krijuar familjaritet, të drejtën për të zhvilluar bashkëpunimin për të parandaluar rendimet e muskujve që i bëjnë këto operacione më të vështirë dhe të mundimshme për t'u kryer disa herë në ditë. Normalisht duhet të kryhet dy herë në ditë në mëngjes para mëngjesit dhe në kohën e gjumit. Goja: Duhet patjetër të kryhet dy herë në ditë, në mëngjes dhe në mbrëmje, dhe pas çdo vakti; Nëse pacienti i ka proteza dhe duhet të hiqen dhe lahen, dhe në qoftë se personi nuk është në gjendje për ti marrë vetë duhet: vënë doreza, vënë një gisht për të prekur qiellezën dhe me gishtin e madh tërheq poshtë protezën lartë; ajo e mëposhtmja hiqet duke e marrë midis gishtit të madh dhe gishtit tregues duke e tërhequr nga lartë; Natën proteza është e vendosur në enën e saj të duhur me antiseptik të lëngshem, të nesërmen në mëngjes duhet shpëlarë dhe e vë në vend; Goja duhet shpëlarë me gargarë dhe në qoftë se personi nuk është në gjendje për të kryer gargaren duhet të ambalazhoj rreth një gisht nje garzë te ngjyer dhe butësisht të fshijë qiellezën, mishrat, gjuha dhe faqet nga brenda, nëse është e nevojshme ndërroni disa herë garzën. Fytyrës: Në qoftë se personi është i vetë-mjaftueshëm do të lahet vetë, ose me ndihmë minimale; Në qoftë se personi nuk është i vetëmjaftueshëm, duhet të lahet me sapun neutro ose Marsiglia, shpëlarë me themel dhe në kohën e duhur të thaje lëkurën dhe një masazh të butë me një krem të lëngshëm për të parandaluar tharjet dhe plasaritjet e lëkurës; Sytë duhen larë me një garzë te lagur (një për cdo sy), nëse ata kanë myk duhen para-lagur dhe më pas pastrohen me një lëvizje e cila fillon nga hunda dhe shkon nga ana e jashtme e syrit; shpesh gjëndrat lotuese e personave të moshuar funksionojne keq, në këtë rast (të përcaktuar nga mjeku) mund të përdorni "lotët artificiale" që i mbajnë sytë te lubrifikuar; Veshët duhet të pastrohen me kujdes, shkopinj, e cila është në dispozicion komercialisht, janë shpesh shumë të ngurtë dhe mund të jenë të bezdisshëm, japin përparësi atyre në karton, duke bërë në mënyrë periodike një pastrim nga infermieret; Duarve: Duart duhet të lahen çdo mëngjes e mbrëmje dhe sa herë që personi shkon në tualet dhe para çdo vakt duke u kujdesur për ti larë dhe tharë edhe në mes të hapësirave të gishtave. Banjo/dush Duhet të bëhet një herë ose dy herë në javë, por shumë njerëz më të vjetër hezitojnë për të bërë këtë shpesh, madje edhe në çështje modestie: Ndihmoni vetëm për pjesët e trupit që arrin me vështirësi; Larja duhet të përcillet në një mënyrë të veçantë (nga lart poshtë) duke filluar nga pjesa pastër: kokë, fytyrë, krahë, trungu (gjoks dhe shpinë), zonës gjenitale, kofshët dhe këmbët; Duhet patur kujdes të veçantë për të larë sqetullen, ijë, hapësirat në mes të këmbëve; Thani me kujdes (jo fërkim) lëkurën, mund të ndihmoheni me tharëse të ngrohtë; Masazhoni tërë trupin me një krem shumë të lëngët (zakoni keq është të përdoresh pudër që krijon lëkurë te thatë dhe e bën të lehtë për të goditur); Personi duhet të dalë nga tualeti me flokët e thatë dhe i veshur të paktën pjesërisht për të parandaluar ftohjet; Peshqiri (mundësisht një copë pambuku) duhet të lahet menjëherë dhe vendos për tu tharë. Në qoftë se personi është i detyruar në shtrat, frekuencat e banjës janë edhe më te rëndësishme, edhe në qoftë është veprim mjaft i rëndë: Dysheku duhet mbrojtur me një pëlhurë të gomuar krejtësisht i papërshkueshëm nga uji; Kontejnerët duhet të përdoren kur uji ndryshohet shpesh; Përdorni sapun që bëjnë pak shkume (si sapuni Marsiglia); Higjiena intime Të kryhet të paktën dy herë në ditë dhe, nëse personi nuk është në gjendje dhe përdor pelenë, në çdo ndryshim: Bidet në shtrat duhet të bëhet me legen duke shkumosur dhe shpëlare tërësisht dhe pastaj lyerja me krem; Te gratë duhet larë gjithmonë vagina(duke zgjeruar buzët e mëdha), nga lart poshtë; Te meshkujt është e rëndësishme të ulet pensi, larë dhe tharë dhe pozicionuar ne vendin e tij. Nëse është e mundur mund të merrni ndihmë nga një i afërm apo nga një specialist

14 Te kujdesesh per personin e mos huar ne levizje Personit të moshuar i kërkohet të "lëvizi", por jo duke e zëvëndësuar atë në çdo gjë, por të inkurajosh aftësitë individuale dhe përdorimin e kapaciteteve rezervë, dhe të angazhohen në aktivitete të tilla si shtëpiake ose të kujdeset për veten (kujdeset për higjenën). Është e rëndësishme për ata që jetojnë me një person me aftësi të reduktuara, ndihmë për të lëvizur në mënyrë të sigurtë, siç duhet dhe për të shmangur zakone të këqija. Parandalimi nga reniet Përdorimi i mbathjeve të përshtatshme, kundër rënies. Heqja e barrierave për mjedisin. Largimi i tapetave. Heqja e telave të pozicionuar keq. Kujdes nga ndricimi i ulët. Korrigjo personin nëse: Ecën me kokë poshtë Tërheq këmbët Përdor bastunin në mënyrë të gabuar. Sjellje Në trupin e njeriut ka zona ku lëkura është subjekt i presionit të trupit, në këto zona mund të krijohet pengesë për qarkullimin normal të gjakut. Këto lezione quhen plagë nga rëndesa sores compression. Për të shmangur ato: Mbaj lëkurën e thatë -Ndërro pozicion. Shmangni sipërfaqe mbeshtetese shumë te ngurta. Shmangni nëse formohen rrudha në carcafe. Shmangni cacafe impermeabili në kontakt të drejtpërdrejtë me lëkurën. Nëse subjekti është bartësi i "kateter", sigurohuni që ai nuk është duke grimcuar nën personin. Ndryshimi nga pozicioni shtrirë për të ulur Shmangni ngritjen duke u palosur përpara, dhe gjithmonë të përpiqet për të inkurajuar kalimin nga shtrirë në anën. Të ndimohet me duar duke u shtyrë që të arrijë të ulet Qëndrimi ulur arrihet duke edukuar personin që të: Mbledhe këmbët. Rrotullohet në anën. Vendos këmbët jashtë nga shtrati. Tranzicioni nga krevati ne karroce (ose karrige) Pasi është ulur mbi krevat: Ço këmbët ne kontakt me sheshin. - Rrotullo trupin nga karrigia dhe uluni duke kontrolluar tatëpjetën. Kur përdorni një karrocë, kontrolloni nëse ajo është gjithmonë në frena. Tranzicioni nga ulur në këmbë Subjekti është i lehtësuar nga një e ulur mjaft të lartë (ndoshta me një jastëk) dhe prania e mbështetësave në karrige. Lëviz pellgun përpara. Sillni këmbët nën karrige. Palosni trungun përpara. Ngrihuni duke shtyrë mbi mbështetëset apo gjunjët. Përdorimi i bastunit Duhet të jetë e përshtatshme me lartësinë e personit. Ai duhet të mbahet nga ana e shëndoshë para se të lëvizni. Mbështete lateral por jo shumë larg nga trupi. Ky person i cili ndihmon rri nga ana invalide për të ndërhyrë në mënyrë efektive në rast të humbjes së ekuilibrit. Shkallë Kur ngjiten ose zbriten shkallët, nëse është e mundur përdorni përherë parmakun. Kur ngjiten shkallët rrihet gjithmone pas personit, kurse në zbritje qëndrohet para. Si për të ndimosh pacientet te zhvishen Mundohuni të inkurajoni të moshuarit për të kryer këto veprime të pavarura, edhe në qoftë se duhet një kohë e gjatë, përdorni rroba të lehta për veshjen. Nëse personi është i paralizuar në një anë të tërë të trupit, do të jenë ana nga e cila fillon veshja dhe e fundit për t'u zhveshur. Higjienë personale Është thelbësore arritja në banjo, nëse personi ecën me këmbësor, bastun ose karrocë. Duhet prania e mbajtëseve për tu mbajtur ose mbështetur për të lehtësuar veprimet. Të gjitha veprimet duhet të kërkojne bashkëpunimin maksimal nga personi, kështu që nuk do të mbetet pasiv. Ushqimi Për këtë funksion, duhet autonomia maksimale e personit. Në rast të veshtirësuar të arteve të sipërme, ju mund të përdorni mjete të ndryshme: tapeta jo rrëshqitës në të cilën vendosni pjatën në mënyrë që të mbetet e palëvizshme; takë me formë të mëdha kur ka vështirësi në presion (duart me artrit, etj.). Ndërhyni vetëm në qoftë se kjo vazhdon për një kohë të gjatë dhe në çdo rast duhet të ndodhë saktë dhe në mënyrë të kënaqshme

15 Siguria e asistentes familjare ne pune Rreziqet Kur ndihmoni një person të paaftë ose të moshuar për të lëvizur nga karroca në krevat ose nga shtrati në karrige apo banjo, ju mund të keni shpesh stres të tepruar mbi shpinë, të shkaktuara nga përdorimi i trupit në lëvizje të gabuara. Këto lëvizje janë të rrezikshme dhe mund të shkaktojnë: Dhimbje shpine; Rënie dukut; Tendinitis (për shembull, dhimbje në bërryl dhe dore); Dhimbje në qafë; Dhimbje në supe; Rënie te mitrës. Parandalim Të shmangesh rreziqet e lidhura me punën e asistentes familjare është jashtëzakonisht e vështirë dhe ne jemi këtu që të japin vetëm këshilla për të minimizuar ato dhe njëkohësisht për të shmangur që personi mund të lëndohet. Duhen shpenzuar dhjetë minuta në ditë me disa ushtrime të thjeshta fizike që ndihmojnë për të mbajtur të shëndetshëm shpinën duke forcuar grupet e caktuara të muskujve: Ushtrimet "shtrirë" duhen kryher në një sipërfaqe të fortë (kati i mbuluar me një dyshek i hollë apo batanije palosur disa herë); Shtrirë poshtë, bëj këmbët tuaja drejt kraharorit dhe përqafo gjunjët, të qëndroni në këtë pozicion për tridhjetë sekonda; - Në këmbë, sillni krahun tuaj të majtë pas qafës në anën e djathtë, merre bërrylin dhe mbaj krahun për një minutë, bëjeni prapë, me krahun tjetër Në këmbë, dhe me këmbët pak të hapura, duke formuar një hark me duart mbi kokën anoni një herë përpara një herë mbrapa, çdo herë duke mbajtur postin për tridhjetë sekonda; Rregulat Gjëja kryesore është që të njihni, qëndrimet e drejta për të ndenjur dhe lëvizjet e sakta që duhet të bëni kur lëvizni personin, veçanërisht në qoftë se nuk e bën dot vetë. Këtu janë disa rregulla për të ndjekur: Mos harroni të mos ngrini nga toka pesha më shumë se 25 kile; Kur ju duhet të ngrini diçka nga toka, përkulni gjunjët dhe jo kurrizin; Shtrati duhet të jetë ne nivel ose pak më i lart nga karroca; Lëvizjet shtrat-karrocë dhe e kundërta, karroca të jetë sa më afër më krevatin, frenojeni dhe hiqni një krah për lehtësimin e tranzicionit; Ftoje gjithmonë personin të bashkpunojë (të ngrihet me trupin e tij në këmbim e pelenave ose carcafëve, të kapet në krahët e karrocës për të lëvizur nga pozicioni në këmbë për tu ulur); Për të ngritur personin nga karroca, pasi ke ngritur këmbet mbështetëseve, mbështet këmbët e personit ne toke, co edhe kembet e tua afer me te tijat, kape personin poshte sqetullave dhe ngadale ngrijeni; Shtrirë, sille gjurin në gji duke e kapur dhe mbajtur Në këmbë, duart fort; duke e mbajtur për tridhjetë sekonda, merr mbi vithet dhe Kur është e nevojshme, më mirë për ndeshjen e frymë, pastaj shtri këmbën dhe të përserite me gjurin bashkoni gishtat e kërkesave fizike ve një gju mbi krevat ose të dyja tjetër dy herë të tjera. mëdhenj pas shpinës, këmbët në anën e krevatit, mbështeteni nje dorë përkuluni ngadalë në krevat ose në ballë te krevatit. mbrapsht pa lëvizur gjunjtë, përsëriteni Për ta kthyer personin në një anë: ktheheni tre herë (ky ushtrim personin ndaj ana e tij duke i vendosur një dorë duhet të kryhet sa mbi shpatullat dhe një në prapanicë. herë që të hiqni një peshë). Shtrirë, kontratoni prapanicën dhe muskujt e barkut, përsëriteni dhjetë herë;

16 Nje dite duke ndihmuar te mosh uarit Ne nuk duam të jenë të përsëritura, por ne besojmë se është e dobishme për të përshkruar se si shpenzon ditën një person me asistenten familjare dhe se si kujdeset per të. Ne do të përpiqemi për të përshkruar situata të ndryshme që mund të lindin dhe mënyra më e mirë si te sillen. Zgjimi Në përgjithësi, në veçanti te personat me aftësi të limituar, është më mirë te zgjidhet nje orë fikse(nga personi ose nga familjarët) për zgjim. Kjo është për shkak se rregullsia e gjumit ndihmon: personin të fillojë dhe pastaj të vazhdojë ditën në një mënyrë të kënaqshme; Asistentin për të planifikuar çfarë duhet të bëjmë në mëngjes, pa ndryshuar programin vazhdimisht. Mos harroni se shumë njerëz të vjetër të zonës tonë janë fermerët dhe janë mësuar të zgjohen herët, të marrin një sy gjumë pas drekës dhe të shkojnë në shtrat shumë herët, në qoftë se nuk është e duhur të bësh të kundërtën, ai duhet të mbajë këtë zakon, edhe sepse mund të tregosh i kujdesshëm për traditat e tij. Person jo i vete-mjaftueshem Para mëngjesit është mirë për të nisur ditën duke u larë (vetëm disa njerëz kur zgjohen, marrin një kafe, një filxhan të vogël çaj ose çaj bimor). Te asistuarit jo te vetë-mjaftueshem i duhen pranë krevatit, dy kova të mbushura me ujë të ngrohtë, dy sfungjer dhe dy peshqir (një duhet per të larë fytyrën nje për higjienën personale), një peshqir të madh, sapun, legen, një shishe me dy litra ose një enë me ujë të ngrohtë, një gotë me ujë, dhëmbë të vënë, pasta e dhëmbëve dhe furçë dhëmbësh, garzë, krem, krem për ndonjë skuqje ose plagë, pelenë të pastër, qese të pista për të vënë pelenat e pista, ilacet që duhet të merren mbas zgjimit; Zgjohu dhe përshëndet personin pastaj pyete rreth asaj se si ai e kaloi natën, kjo mund të jetë shumë i rëndësishëm për të kuptuar gjendjen e tij shëndetësore, në qoftë se ndihen të lirë, në qoftë se kanë vështirësi për të realizuar, ku ata janë dhe me cilët janë; E para që duhet bërë është higjena intime. Vendos dorashka. Pyetni atë të "ngrihet" ose të kthehet anash dhe vendosni uturakun ftojeni atë, në qoftë se ai dëshiron të urinoj ose pastrohet; shkumoje dhe laje tërësisht duke përdorur shishe ose enë, lajeni shpesh shishen; hiqni uturakun, thaheni dhe lyeni me kreme ose pomade; ndërroni carcafet, dhe në qofte se duhet bebelinon. E rëndësishme: Shumë prej tyre kanë turp të bëjnë nevojat e tyre, nëse është i pranishëm dikush, në këtë rast, mbuloheni me batanije ose një peshqir dhe ta lini deri sa ju mendoni të ketë mbaruar, është një formë e respektit të mirësjelljes e të tjerëve dhe ritmet e tyre biologjike ; kur personi duhet të rrije pa lëvizur në anën e tij duhet ti vendosni një jastëk të vogël në mes të këmbëve, këmbën qe ka në shtrat duhet ta ketë të drejtë, ajo lart duhet të jetë e palosur në menyrë që të cojë gjurin përpara; Konstatoni, duke e bërë këtë, në qoftë se ka skuqje apo kompresione plagosje në shpinë apo në këmbë. Nëse ka, ose ka përkeqësuar ato ekzistuese, tregoni mjekut tuaj që do të përcaktojë shërim të drejtë. Megjithatë, në qoftë se personi është i paralizuar, mos harroni të ndryshojë qëndrimin cdo 2 / 3 orë (të ndihmojë veten me një jastëk pas shpine për tu rrotulluar) dhe përdorni harkun që ngre batanijet. Kërkoni të ulet mbi krevat me shpatullat ne jastek, në qoftë se ka krevat që lëviz, ngrini pjesën e krevatit lart vetëm nëse është e nevojshme; Vendosni peshqir të madh rreth qafës, në krevat për të parandaluar banjat, nëse mund ta bëj, të lajë fytyrën dhe dhëmbët, të fshihet dhe te lyhet me krem vetë, përndryshe duhet ta bëni ju; I thoni të cojë protezën (me ngjitëse, nëse e përdor), dhe të bëj mëngjes; ka tavolina që lejojnë personit të hajë në shtrat ose ta ushqejnë, "të shtroni" tavolinën në mëngjes është një gjest i këndshëm; Kur duhet, jepi ilacet. Person i vete-mjaftueshem Pas zgjimit duhet cuar në banjo, në varësi të gjendjes dhe shkallës së tij të pavarësisë, e cila duhet të vërtetohet me diskrecion të madh, të lihet në higjienën e tij personale; Gjatë këtyre operacioneve, sidomos disa herë të parë, ju do të më pyesni nëse duhet të jenë të ndihmuar në një farë mënyre, shpesh njerëz të moshuar me probleme artriti nuk mund të lahen mirë, ose kanë probleme të krehen; Të vishet dhe të bëje mëngjes. Kujdes: Kur vishet një person i cili ka vështirësi në lëvizje, së pari duhet të fusi këmishën nën pantallona nga ana e trupit të sëmurë, pastaj të fusë kokën, nëse është një bluzë apo triko, dhe në fund të veshi anën jo të sëmurë, ndërsa vishet shpjegoji se çfarë ju po bëni. Nëse vishet vetëm vendosni rrobat në mënyrë që ta ketë më të lehtë të vishet; Kur duhet, jepni ilacet. Vendosni së bashku se çfarë rroba te veshi, duke e ndihmuar nëse është e nevojshme

17 Mëngjesi Gjatë mëngjesit personi dhe asistenti familjar mund të kushtohen në aktivitetet e tyre. Personit mund ti kërkohet: Të bashkëpunojë në plotësimin e listës te pazarit, së bashku dhe të vendosni cfare do gatuash për të ngrënë për drekë dhe darkë; Të shkoni të bëni pazar së bashku, duke i lënë kohë për të biseduar me të njohurit të cilët i takon në rrugë ose supermarket; Ti telefonoje miqve dhe të njohurve me të cilet ai ka kënaqësi të flasë (mos harroni ti lini pranë telefonit librin e adresave); Të angazhohet në aktivitete të tjera që i pëlqejnë (thurje, qepje, duke parë televizor, duke lexuar një gazetë, të ndihmoje me punët e shtëpisë). Asistenti i familjes mund të: Bëj punët, duhet të kujtohet të hapi dritaret, edhe për pak kohë në qoftëse është ftohtë, nëse personi është i sëmurë, mbulojë atë mirë dhe i hapni; Ndërsa ju bëte punët, herë pas here, shkoni në dhomën e personit dhe i thoni disa fjalë; Në qoftë se personi nuk është në gjendje për të dalë, madje edhe në karrocë, por mund të lihet për një kohë vetëm, bëni pazar ose merrni pjesë në detyra të tjera jashtë shtëpisë (farmaci, mjeku, qendra e shëndetit, të tjera zyra), të merrni pak kohë të lirë nga shtëpia, edhe në qoftë se ju jeni akoma duke punuar, gjithashtu shërben për ti dhënë një ritëm jetës së familjes dhe të jetës shoqërore Përgatit drekën, nëse është e mundur, tju ndihmoj personi (të qërojë patatet ose të shtrojë tavolinën e bën të ndihet i domosdoshëm!) Dreka Ushqimi nuk është vetëm një domosdoshmëri fiziologjike, është edhe koha kur, tradicionalisht, mbledh familjen. Është kaq e rëndësishme për të ngrënë dy vakte kryesore, drekë dhe darkë në një atmosferë të qetë dhe pa u nxituar.të hajë vetëm ose të hani bashkë me personin është një zgjedhje që duhet bërë sipas situatave. Duhet kuptuar se çfarë vështirësish ka, preferencat e tij dhe ato të familjes. Megjithatë mos harroni: Të lajë ose t ia lani duart; Përdorni një pecetë rreth qafës të tij, mos të bëhet pis, përdorin grykëse vetëm në raste ekstreme (është i turpshëm!) Në praninë e sëmundjeve të cilat e bëjnë të vështirë për të kapur (artritit, tërmetit, etj) përdorin takëm me bisht të madh, peceta jo rrëshqitëse dhe pjata me pinjoll që përmbahen në tryezë; Vendosni pecetë, gotë, bukë dhe ato që duhet të jenë në tryezë, në mënyrë që ti arrijë lehtë; Të lajë ose lani protezat; Mos harroni të marrë ilaçet para, gjatë ose pas ngrënies. E rëndësishme Mos ndryshoni kurrë mënyrë në të cilën duhet të merren ilacet; Mos hapni kurrë kapsula që përmbanin pluhurat pa pyetur mjekun tuaj (disa përmbajnë substanca të cilat bëhen të rrezikshme nëse thithen para stomakut apo zorrëve); Në qoftë se ju duhet të bëni pluhur ilacet dhe duhet ti shoqëroni me ushqim apo ujë, mos përzieni tableta të ndryshme pa kërkuar këshilla mjekësore. Pasdite Pas drekës, më të moshuarit, shkojnë për të fjetur (jo shumë kohë ndryshe pastaj flejnë keq natën), asistenti pasi ka regulluar (larë enët dhe rregulluar kuzhinën) ka kohë te bëje gjëra të tjera të vogla që I kanë mbetur nga mëngjesi (lavanderi, hekurosje, etj). Mbas zgjimit të personit, i bëni nje larje (një larje fytyrës, duarve dhe kriheni) të organizojnë këtë pjesë të ditës së bashku me familjen e personit dhe miqtë e tij: Fëmijët, nipër e mbesa, miqtë mund te vijnë në shtëpi, kështu lejon të moshuarin të ruaje marrëdhëniet e tij dhe asistenti të këtë kohë të lirë për të cilën ka të drejtë; Lexoni një libër apo gazetë, bisedoni per përvojat e jetës, kjo është një mënyrë qe të kaloni kohën tuaj, por edhe të rriten marrëdhëniet; në lulishte apo sheshin e qytetit, vende ku ai mund të takojë njerëz që njeh ose mund të bëje miq të rinj; Ta lesh vetëm në shtëpi mund të bëhet vetëm nëse jeni të sigurt se nuk ka asnje rrezik. Darkë Për darkë vlen ajo që kemi thënë për drekë, por mos harroni: Në mbrëmje duhet ngrënë një vakt i lehtë, supa (vetëm supë me vaj ulliri dhe djathë parmexhan) është pjesë e traditës së kuzhinës të territorit tonë; Nuk do e coni në shtrat menjëherë pas darkes, mund të shkaktojë probleme me tretje dhe gjumë, kështu që bëni ndonjë aktivitet të lehtë (një program televiziv, lexoni apo bisedoni në telefon, luani me karta, etj). Natë Te përgatisësh të moshuarin për të fjetur duhet bërë gjithmonë me të njëjtën qetësi që bëhet në mëngjes pas zgjimit. Në veçanti: Për të hequr rrobat fillon nga ana e shëndoshë e trupit, pastaj hiqni veshje nga koka dhe, më në fund, nga ana e sëmurë; Për të larë apo të lajë dhëmbët dhe / ose protezën dhe ta vendosë në një enë të veçantë me ujë dhe gargarë; Kontrolloni që carcafet të jenë të shtrirë mirë, pa rrudha që mund të irritojë lëkurën; Nëse personi mundet, dilni jashtë, në këmbë ose Ftoje personin të shkojë në banjo ose ti vendosni me karrocë, mund të shoqërohet me të afërmit, të uturakun; njohurit, të shkoni në barin ku ka shkuar gjithmonë, 142 në bazë të secilit prej nesh; ti jepni natën e mirë 143

18 Marifete te vogla Gjërat për të bërë gjatë ditës: Kontrollo here pas here nëse bebelinoja është e ndyrë dhe ta ndërrosh, urina dhe nevoja irritojnë shumë lëkurën, dhe lehtëson formimin e të përthyerit të mishit ; I moshuari duhet të pijë shpesh, mundësisht ujë, por edhe lëngje frutash ( kujdes nga sheqeri), çajëra, kafe elbi; Nëse personi ka katetër, ndërro qesen përdite dhe shënohet në një fletë sasinë e urinës të prodhuar; Kontrollo rregullisht konsistencën e nevojës, kapsllëku, ose diarreja mund të jetë simptomë të sëmundjes; Regjistro ndonjë ndryshim të gjendjes shpirtërore apo oreksin; Nëse kërkohet, misuro presionin e gjakut dhe shënoje në një fletë (ekzistojnë aktualisht në treg pajisje elektronike të lehta për t'u përdorur, megjithatë, duhet te mësohen se si t'i përdorin ato me saktë.) Dita më në fund mbaroi, pasi rregulluam, asistenti familjar ka më në fund të drejtën për çlodhje, por edhe për të vizituar miqtë, të shkojë në kinema ose të tjerë (mundësisht në marrëveshje me familjen, nëse personi nuk mund të lihet vetëm). Këtu më poshtë janë disa këshilla që vijnë direkt nga vitet e përvojat per kujdesin e familjeve per të moshuarit, ata që dinë të tjera të na thonë, ne do të përpiqemi për t'i bërë ato të njohura. Shpesh të lehtësosh kujdestarin dhe vështirësitë e atyre që marrin pjesë gjithashtu kalon nga truket e vogla që janë me përvojë të përditshme. Bebelino e keputur Kjo mund të ndodhë brenda natës, por ndonjëherë gjatë ditës, i pakontrolluar i moshuari çan bebelinon, dhe kjo ndodh sidomos me njerëz me çmenduri (sëmundjen Alzheimer (alcajmer), çmenduri pleqërishte), por edhe me njerëzit që thjesht refuzojnë të jenë të detyruar ta mbajnë atë. Në këto raste mund të rregullohet: Kombinuar me shirit maskimin (si ajo për bojaxhi) në krye dhe në fund nga bizhama duke e penguar të arrijë edhe në mënyrë të pandërgjegjshme në gjumin e tij, bebelinon me duart e tij dhe ta shqyejë; është një mënyrë e shpejtë dhe e përshtatshme, por jo i përshtatshëm për personin që lëviz në mënyrë të pavarur në shtëpi gjatë ditës (dhe është shumë e shëmtuar); Çorape që shtrëngojnë Kur personi është i detyruar të harxhojë shumë kohë ulur në një karrocë, veçanërisht këmbët kanë tendencë të rriten dhe kjo mund të shkaktohet nga probleme të qarkullimit të gjakut (dhe mjeku juaj do t'ju tregojë se si të ndërhyjë) por ai gjithashtu mund të shkaktohet thjesht nga palëvizshmëria e zgjatur. Në këto raste mund të rregullohet: Masazho butë me nje krem këmbët tuaja disa herë gjatë ditës. Duke u siguruar se kolltuku nuk është tepër i lartë apo mbështetësja e këmbëve të karrocës është tepër e ulët; Vendosja e një stoli të vogël nën këmbët tuaja për të lehtësuar lëvizjen normale; Duke i prerë çorapeve llastikun; më shpesh zgjedhja më e thjeshtë është ajo që të zgjidh punë. Duke qepur së bashku, në mes, një palë pantallona (Bizhama ose "toni") dhe një kanotjere, supet duhen prerë në krye dhe duhen të bashkëngjiten disa kopsa te mëdha që do të shërbejnë si mbyllese. Është pak një sistem i komplikuar, por ka avantazhin se mund të përdoret gjithashtu cdo ditë poshtë veshjeve normale, në këtë rast "toni" duhet të jetë i lehtë, rrjetë, por kurrë shumë i gjerë. Natyrisht, kjo gjithashtu vlen edhe për zgjidhjen e mëparshme, zinxhirin e pantallonave të burrave para duhet qepur

19 Piccole ricette Salcë domate e lehtë Për dietën e personit klasikja salce domate - ragu Bolognese është një ushqim i ndaluar, por thamë se nganjëherë duhet të jetë një kënaqësi, dhe pastaj ne sygjerojnë një mënyrë për ta bërë atë që të rregullohet me dietën me shijen. Përbërësit: 300gr mish vici i grirë Gjysma e një qepe Gjysëm karrotë Gjysëm sedano 150 gram salcë domate Pak vaj ulliri Ujë Kripë Në një tigan vihet dy ose tre lugë vaj për të përgatitur një përzierje me qepë, karrota dhe sedano. Përzierja duhet të përfundojë aq e hollë sa mos te njihen përbërësit fillestare, ajo e bën këtë me një mjet të quajtur gjysëm-hënë ose me robot me një procesor të ushqimit. Perimet e copëtuara vihen në vaj që është i vënë në zjarr të ulët dhe mbyllim tiganin me kapak ne mënyrë që avujt që prodhojnë perimet të mundësojnë gatimin pa skuqje. Por ne duhet të përziejmë shpesh për parandalimin e ngjitjes. Kur perimet janë të tejdukshëm dhe të fillojnë të vyshken, shtoni mishin dhe ngrini nxehtësinë, ktheheni me kujdes me një lugë te madhe! Sapo mishi merr ngjyrë në mënyrë të barabartë ju shtoni salcë domate dhe një gotë me ujë, flaka duhet të jetë e ulët dhe kuzhinieri duhet ta trazojë ngadalë salcën për të paktën tre orë, herë pas here dhe duke shtuar ujë nëse ajo fillon të ngjisë. Rezultati përfundimtar duhet të jetë një salcë të kuqe jo dhe shumë e thatë ku mishi përziet me makaronat në menyrë perfekte. Ju bëftë mir! Mos harroni të hidhni makaronave një lugë vaj përndryshe makaronat do të ngjiten. Supë e ftohtë pikante Një nga problemet e lidhura me të ushqyerit e të moshuarit është vështirësia e gjetjes së tyre për të ngrënë perime të papërpunuara që janë edhe vendimtare për një dietë të saktë, sepse ato kanë probleme përtypje apo vejnë protezat, ose për shkak se ata lodhen me lehtësi dhe mund të gëlltisin keq perimet me problemet e tretjes. Ne sugjerojmë një pjatë me perime të shijshme dhe emri pak 'ekzotike, në përgjithësi pëlqen shumë supë e ftohtë pikante. Përbërësit: 4 domate, të pjekura mirë 1 kastravec i vogël i qëruar Gjysëm spec të gjelbër të pastruar 100 gram bukë të mbetur 3 lugë vaj ulliri 1 thebi hudhër 1 Lugë gjelle uthull e kuqe Kripë dhe piper Shkërmoq bukë në një tas, shtoni vaj dhe hudhër, grimcuar mirë. Përzieje dhe lëre të marri shije për gjysmë ore. Pritini perimet në copa të vogla dhe vendosini së bashku me bukën në një përzierje apo robot ushqimi. Grijini për të reduktuar çdo gjë në një krem të butë. Hidh në një tas dhe shtoni një gotë me ujë, uthull, kripë dhe piper. Mbani në një vend të freskët për dy orë para se ta shërbeni, kur vihet në tryezë mund të shpërndahen në sipërfaqen e një supë të ftohtë pikante pak perime, te copëtuara shumë të vogla që ju keni mbajtur mënjanë. Nëse një nga perimet është i patretshëm, ju mund ta fshihni sigurisht, duke u përpjekur për të zëvendësuar atë me një tjetër, gjithmonë në sezonin

20 Marrëdhëniet e punës mes famil jes dhe asistent të familjes Akreditimi i asistenteve familjare Rregullat e Rajonit Toskan Rajoni Toskan me ligjin. nr.82/2009 dhe rregulloren e mëtejshme të miratuar me DPGR 29/R/2010 ofron akreditim edhe për operatorët individual, dmth. asistentët e familjes. Legjislacioni rajonal ka për qëllim përmirësimin e cilësisë të shërbimeve të mirëqenies sociale. Në fushën e asistencës në shtëpi njihet roli i asistentit familjarë, dhe nevojshmëria nga ana e familjes për mbështetje tek personeli i besueshëm e i kualifikuar. Akreditimi nuk është i detyrueshëm në vetvete, por bëhet nëse marrin fonde publike. Në rastin e asistentit familjarë, akreditimi bëhet i rëndësishëm kur familja merr një kontribut në kuadër të projektit të jo vetë-mjaftueshmërisë. C farë duhet të bëjnë asistentët familjarë për të fituar kredi? Duhet të paraqesë në komunën ku ata banojnë një vetë-deklaratë ku deklarojnë se ata kanë një sërë kërkesash. Këto kërkesa janë: të dijnë të flasin e të kuptojnë gjuhën italiane. të jenë të informuar, të kenë një titull arsimor për të ushtruar profesionin e asistentit familjarë. Në rast se nuk kanë asnjë titull, është e mjaftueshme të kenë një eksperiencë të pakën gjashtë muaj dhe të deklarojnë që do të përfundojnë studimet brenda tre vjetëve nga data e paraqitjes së vetë-deklarimit. Kurrikulum me të dhenat e tyre personale, përvojat e punës që kanë bërë. Plani i punës për të regjistruar aktivitetin e tyre asistencial në drejtim të mirëqenies së klientit. Për të qenë të akredituar nuk është e nevojshme për te sjellur dokumenta te tjera. Komuna do të bëj hetime më tej. Shoqata e Shëndetësisë së Mugellos, për të lehtësuar procesin, ka përgatitur një format që mund të shkarkohet nga siti it ose ta kërkojnë në sportelet sociale në të gjitha komunat që ndodhen në Mugello

Il Pidocchio Che fare? Morri Çfare duhet bere?

Il Pidocchio Che fare? Morri Çfare duhet bere? SHOQERIA SANITARE LOKALE E PROVINCES SE MILANOS NR. 1 Il Pidocchio Che fare? Morri Çfare duhet bere? Albanese / Shqip Si parla di me! Flitet per mua! Spazzolare e lavare i capelli con cura. Krih dhe laj

Dettagli

AI GENITORI PRINDËRVE. Come funziona la scuola primaria in Italia Si funksionon shkolla fillore në Itali Italiano/albanese/shqip

AI GENITORI PRINDËRVE. Come funziona la scuola primaria in Italia Si funksionon shkolla fillore në Itali Italiano/albanese/shqip AI GENITORI PRINDËRVE Come funziona la scuola primaria in Italia Si funksionon shkolla fillore në Itali Italiano/albanese/shqip 12 prime informazioni per l accoglienza dei vostri bambini 12 Informacionet

Dettagli

Bungz l alieno. ssociazione tonino archetti... diventare donne e uomini capaci di abitare con dignità nel mondo PAGINA

Bungz l alieno. ssociazione tonino archetti... diventare donne e uomini capaci di abitare con dignità nel mondo PAGINA Bungz l alieno Mi chiamo Bungz. Vengo dal pianeta Xeiron. Ho 103 anni. Sono arrivato sulla Terra con la mia astronave insieme a mio fratello Zurfs. Sono qui per conoscere Milo, un ragazzino che vive in

Dettagli

HOMESHORING GRID ALBANIA

HOMESHORING GRID ALBANIA HOMESHORING GRID ALBANIA GRID è il contact center in outsourcing che opera con successo in Albania dal 2005. GRID sh.p.k. è una società di diritto albanese con sede a Tirana. Fa parte del gruppo italiano

Dettagli

salute: un diritto per tutti

salute: un diritto per tutti salute: un diritto per tutti l'assistenza sanitaria in Italia italiano Shëndeti: një e drejtë për të gjithë asistenca shëndetsore në Itali albanese Secondo la Costituzione Italiana la salute è un diritto

Dettagli

AZIONI INTEGRATE SUL TERRITORIO LOMBARDO PER UN SISTEMA DI FORMAZIONE PER L'ITALIANO L2 E L'EDUCAZIONE ALLA CITTADINANZA DEGLI ADULTI STRANIERI

AZIONI INTEGRATE SUL TERRITORIO LOMBARDO PER UN SISTEMA DI FORMAZIONE PER L'ITALIANO L2 E L'EDUCAZIONE ALLA CITTADINANZA DEGLI ADULTI STRANIERI UNIONE EUROPEA Fondo europeo per l integrazione di cittadini di paesi terzi AZIONI INTEGRATE SUL TERRITORIO LOMBARDO PER UN SISTEMA DI FORMAZIONE PER L'ITALIANO L2 E L'EDUCAZIONE ALLA CITTADINANZA DEGLI

Dettagli

AI RAGAZZI E AI GENITORI STRANIERI

AI RAGAZZI E AI GENITORI STRANIERI AI RAGAZZI E AI GENITORI STRANIERI TE RINJVE DHE PRINERVE TE HUAJ ITALIANO / ALBANESE ITALISHT/ SHQIP Come funziona l istruzione superiore in Italia. Prime informazioni per l accoglienza Si funksionon

Dettagli

Historia e vërtetë e zbulimit të Mesharit. Enkas për Milosao

Historia e vërtetë e zbulimit të Mesharit. Enkas për Milosao E DIEL 18 MAJ 2014 e-mail: milosao2005@yahoo.com Enkas për Milosao Historia e vërtetë e zbulimit të Mesharit Redaktor: Ben Andoni; Grafika Artan Buca 131 Në këtë shkrim përvijohet historia e zbulimit të

Dettagli

conoscere le peculiarità società e alla vita del del nostro piccolo comune paese. in tutto il mondo.

conoscere le peculiarità società e alla vita del del nostro piccolo comune paese. in tutto il mondo. Periodico a cura dell amministrazione Comunale di San Costantino Albanese Anno 1, numero 0 Nasce un nuovo strumento di conoscenza Un avventura Editoriale Gentili concittadini, questo è il numero zero di.

Dettagli

Giovanni Armillotta Almanaku i kategorisë së dytë (1930/2008 09) dhe i futbollit shqiptar

Giovanni Armillotta Almanaku i kategorisë së dytë (1930/2008 09) dhe i futbollit shqiptar Giovanni Armillotta Almanaku i kategorisë së dytë (1930/2008 09) dhe i futbollit shqiptar Almanacco della Serie B (1930/2008 09) e del calcio albanese Copyright MMIX ARACNE editrice S.r.l. www.aracneeditrice.it

Dettagli

percorso 1 ITALIANO: albanese versione a cura di Artan Fida CORSO MULTIMEDIALE D'ITALIANO PER STRANIERI M AR TIRRENO PUGLIA MAR ADRIATICO Corsica

percorso 1 ITALIANO: albanese versione a cura di Artan Fida CORSO MULTIMEDIALE D'ITALIANO PER STRANIERI M AR TIRRENO PUGLIA MAR ADRIATICO Corsica albanese versione a cura di Artan Fida percorso 1 Adige ALTO ADIGE/ SÜDTIROL FRIULI- TRENTINO Lag La LLago ago g VALLE D AOST Maggiore Maggior agg ggggiore or A/ Maggio Aosta VALLÉE D AOST E CORSO MULTIMEDIALE

Dettagli

Glossario Italiano Albanese

Glossario Italiano Albanese Glossario Italiano Albanese Le parole dei Servizi Demografici di Davide Chiarella Paola Cutugno Roberta Lucentini Lucia Marconi Consiglio Nazionale delle Ricerche traduzione a cura di: Mirela Sakiqi 2015

Dettagli

LA TELEFONATA AL 118 Quando è necessario chiamare il 118? Cosa devo comunicare all operatore quando chiamo il 118?

LA TELEFONATA AL 118 Quando è necessario chiamare il 118? Cosa devo comunicare all operatore quando chiamo il 118? LA TELEFONATA AL 118 Quando è necessario chiamare il 118? Il numero 118 deve essere chiamato in tutte quelle situazioni in cui ci può essere rischio per la vita o per l incolumità di una persona, come,

Dettagli

PRINDERVE TE HUAJ Si funksionon shkolla dytësore e shkallës së parë në Itali

PRINDERVE TE HUAJ Si funksionon shkolla dytësore e shkallës së parë në Itali PRINDERVE TE HUAJ Si funksionon shkolla dytësore e shkallës së parë në Itali 12 informacionet e para për mirëpritjen e fëmijëve tuaj 2 MIRESEVINI në vëndin tonë dhe në shkollat tona Para së gjithash, u

Dettagli

Lavoratori in età avanzata: un patrimonio di esperienza e capacità da sostenere

Lavoratori in età avanzata: un patrimonio di esperienza e capacità da sostenere Giornale dell Organizzazione cristiano-sociale ticinese 14 giugno 2007 - Anno LXXIX - N. 9 - franchi 1 - G.A.A. 6900 Lugano Redazione Il Lavoro - Via Balestra 19-6900 Lugano Tel. 091 9211551 - Fax 091

Dettagli

Vorrei fare Guida alla scelta dopo la scuola media Deshiroj te bej Orientim (drejtim) per zgjedhjen pas shkolles 9- vjeçare

Vorrei fare Guida alla scelta dopo la scuola media Deshiroj te bej Orientim (drejtim) per zgjedhjen pas shkolles 9- vjeçare Vorrei fare Guida alla scelta dopo la scuola media Deshiroj te bej Orientim (drejtim) per zgjedhjen pas shkolles 9- vjeçare Querría hacer Guía a la elección después de la Educación General Básica 2 INTRODUZIONE

Dettagli

Un primo Maggio per riflettere sulla precarietà pagg 2-3 Apprendisti: le professioni della natura pagg 10-11

Un primo Maggio per riflettere sulla precarietà pagg 2-3 Apprendisti: le professioni della natura pagg 10-11 Giornale dell Organizzazione cristiano-sociale ticinese 10 maggio 2007 - Anno LXXIX - N. 7 - franchi 1 - G.A.A. 6900 Lugano Redazione Il Lavoro - Via Balestra 19-6900 Lugano Tel. 091 9211551 - Fax 091

Dettagli

Il corvo e la volpe. 1. Un corvo vola in cerca di cibo e trova un pezzo di formaggio.

Il corvo e la volpe. 1. Un corvo vola in cerca di cibo e trova un pezzo di formaggio. Un cuervo vuela en busca de comida y enucentra un pedazo de queso. Toma el queso con el pico y vuela sobre un árbol para comérselo en paz. Pasa por allí un zorro, ve el pedazo de queso en el pico del cuervo

Dettagli

IADSA. Thirrja e Parë për Propozime: PROJEKTET FITUESE Primo Bando di Selezione dei Progetti: i Progetti aggiudicatari.

IADSA. Thirrja e Parë për Propozime: PROJEKTET FITUESE Primo Bando di Selezione dei Progetti: i Progetti aggiudicatari. IADSA Thirrja e Parë për Propozime: PROJEKTET FITUESE Primo Bando di Selezione dei Progetti: i Progetti aggiudicatari Modernizimi i sipermarjeve bujqesore ne vitikultire ne zonat rurale te prapambetura

Dettagli

ffi %*v),< }HE SFOH"TIT MATURA STITETERORE Irn as9 ltnoa: GJUHii ITALIANE (Niveli 81) MI}.{T_TRIA E AR$I]vTIT PROGRAMET ORIENTUESE E SHAIPANI*E

ffi %*v),< }HE SFOHTIT MATURA STITETERORE Irn as9 ltnoa: GJUHii ITALIANE (Niveli 81) MI}.{T_TRIA E AR$I]vTIT PROGRAMET ORIENTUESE E SHAIPANI*E XEPUELIKA E SHAIPANI*E MI}.{T_TRIA E AR$I]vTIT }HE SFOH"TIT ffi %*v),< Irn as9 MATURA STITETERORE PROGRAMET ORIENTUESE (Provim i detyruar) ltnoa: GJUHii ITALIANE (Niveli 81) Koordinator: LUDMILLA STEFANI,

Dettagli

Fillorja: një hyrje e shpejtë për të njohur shkollën dhe shërbimet që ofron Bashkia e Firences

Fillorja: një hyrje e shpejtë për të njohur shkollën dhe shërbimet që ofron Bashkia e Firences Mirësevini në Firenze! Benvenuti a Firenze! Fillorja: një hyrje e shpejtë për të njohur shkollën dhe shërbimet që ofron Bashkia e Firences Scuola primaria: piccola guida per conoscere la scuola e i servizi

Dettagli

NUOVA SERIE Anno XVIII Numero 2 Marzo 2015 FINALMENTE ANCHE IN ITALIA Immigrati e profughi nelle famiglie?

NUOVA SERIE Anno XVIII Numero 2 Marzo 2015 FINALMENTE ANCHE IN ITALIA Immigrati e profughi nelle famiglie? NUOVA SERIE Anno XVIII Numero 2 Marzo 2015 FINALMENTE ANCHE IN ITALIA Immigrati e profughi nelle famiglie? Quante volte mi sono detto che bisogna sognare, realizzare, parlare e aspettare, avendo fiducia

Dettagli

Rritja dhe kujdesi për fëmijët e sapolindur. Drejtim për nënat dhe baballarët.

Rritja dhe kujdesi për fëmijët e sapolindur. Drejtim për nënat dhe baballarët. Rritja dhe kujdesi për fëmijët e sapolindur. Drejtim për nënat dhe baballarët. Ky publikim i kushtohet prindërve të rinj duke i ofruar informazionet e para mbi kujdesjen e fëmijëve nga lindje deri sa mbushin

Dettagli

CONOSCERE PER SCEGLIERE quando avere un figlio

CONOSCERE PER SCEGLIERE quando avere un figlio CONOSCERE PER SCEGLIERE quando avere un figlio italiano TË NJOHËSH PËR TË ZGJEDHUR kur mund te kesh një fëmijë albanese 1. NON SEI SOLA Tra i servizi sanitari a tua disposizione c è il consultorio (a cui

Dettagli

appendice grammaticale

appendice grammaticale CORSO MULTIMEDIALE D'ITALIANO PER STRANIERI albanese versione a cura di Artan Fida appendice grammaticale ITALIANO:, ITALIANO: PRONTI, VIA! / / 1 / / Appendice grammaticale Shtojcë gramatikore appendice

Dettagli

PËRKUFIZIMI (NË GJUHËN KOMBËTARE) TERMI PËRKUFIZIMI TERMI (NË GJUHËN KOMBËTARE)

PËRKUFIZIMI (NË GJUHËN KOMBËTARE) TERMI PËRKUFIZIMI TERMI (NË GJUHËN KOMBËTARE) FJALORI I SALDIMIT Ky Fjalor është krijuar si pjesë e projektit Migracioni për Zhvillim në Ballkanin Perëndimor (MIDWEB), që ka marrë asistencë financiare nga Programi IPA 2009 me shumë përfitues 2 i Komisionit

Dettagli

Lost in Translation. Translating the Latin Words of the Pirandello s Novels

Lost in Translation. Translating the Latin Words of the Pirandello s Novels Lost in Translation. Translating the Latin Words of the Pirandello s Novels Prof. As. Dr. Mirela Papa Docente di Traduzione e Interpretariato, Università di Tirana papamirela@yahoo.com Dr. Leonard Xhamani

Dettagli

Schiavi in Europa Morti nel Mediterraneo

Schiavi in Europa Morti nel Mediterraneo NUOVA SERIE Anno XV Numero 3 LUGLIO 2012 Schiavi in Europa Morti nel Mediterraneo Nell'intera Unione Europea un milione di persone sono costrette in condizioni di schiavitù, per sfruttamento sessuale (270mila)

Dettagli

VAKSINIMI I FEMIJEVE

VAKSINIMI I FEMIJEVE REGIONE VENETO ASSESSORATO ALLE POLITICHE SANITARIE DIREZIONE REGIONALE PER LA PREVENZIONE VAKSINIMI I FEMIJEVE LE VACCINAZIONI NELL INFANZIA Vaksinimet jane nje nga arritjet me te rendesishme te mjekesise

Dettagli

NEWSLETTER SEMESTRALE DI INFORMAZIONE SULLE ATTIVITA E I SERVIZI FIRENZE EDILE

NEWSLETTER SEMESTRALE DI INFORMAZIONE SULLE ATTIVITA E I SERVIZI FIRENZE EDILE N. 1 / GENNAIO 2007 PUBBLICAZIONE GRATUITA CASSA EDILE DELLA PROVINCIA DI FIRENZE NEWSLETTER SEMESTRALE DI INFORMAZIONE SULLE ATTIVITA E I SERVIZI FIRENZE EDILE CASSA EDILE DELLA PROVINCIA DI FIRENZE &

Dettagli

costituzione italiana

costituzione italiana costituzione italiana Principi fondamentali e Parte prima, Diritti e doveri dei cittadini. Edizione in lingua Albanese KUSHTETUTA E REPUBLIKËS ITALIANE Parimet themelore Neni 1. Italia është Republikë

Dettagli

vostro/a figlio/a è iscritto alla scuola (Circolo, Istituto Comprensivo, S.M.S.) në ditët

vostro/a figlio/a è iscritto alla scuola (Circolo, Istituto Comprensivo, S.M.S.) në ditët AI GENITORI DI. Për prindërit e Cari genitori, benvenuti nella nostra scuola. Të dashur prindër, mirësevini në shkollën tonë. Vi comunichiamo che: Ju komunikojmë që: vostro/a figlio/a è iscritto alla scuola

Dettagli

albanese versione a cura di Artan Fida percorso 2 CORSO MULTIMEDIALE D'ITALIANO PER STRANIERI ITALIANO:

albanese versione a cura di Artan Fida percorso 2 CORSO MULTIMEDIALE D'ITALIANO PER STRANIERI ITALIANO: CORSO MULTIMEDIALE D'ITALIANO PER STRANIERI albanese versione a cura di Artan Fida percorso 2 ITALIANO:, 2 Unità 4: Persone e parole che viaggiano Njësi 4: Persone e parole che viaggiano Lezione 7: In

Dettagli

Albanese/Shqip Di chi si parla il pidocchio del capo. Per ke flitet morri i kokes Dove sta

Albanese/Shqip Di chi si parla il pidocchio del capo. Per ke flitet morri i kokes Dove sta Albanese/Shqip Di chi si parla Il pidocchio, conosciuto da più di 100.000 anni, è uno sgradito ospite specifico dell uomo: le specie umane non infestano gli animali e viceversa. La specie più comune è

Dettagli

Dovremmo cominciare ad assicurarci che tutti i bambini, dovunque essi nascano, vengano trattati come patrimonio che merita l attenzione del mondo

Dovremmo cominciare ad assicurarci che tutti i bambini, dovunque essi nascano, vengano trattati come patrimonio che merita l attenzione del mondo AMURT Italia onlus è una associazione internazionale di volontariato, con personalità giuridica che si propone di aiutare i gruppi sociali più svantaggiati in ogni parte del mondo. Opera in campo socio-ambientale

Dettagli

completa la frase che descrive la figura. completa la frase que describe la figura. kompleto shprehjet dhe pershkruaj figuren

completa la frase che descrive la figura. completa la frase que describe la figura. kompleto shprehjet dhe pershkruaj figuren ATTIVITÀ 5 CONSEGNA: completa la frase che descrive la figura. completa la frase que describe la figura. kompleto shprehjet dhe pershkruaj figuren 1. Claudio... 2. Laura e Paola... 3. Maurizio... 4. Carlo

Dettagli

Ministero dell Istruzione, dell Università e della Ricerca Classe A746 - Albanese

Ministero dell Istruzione, dell Università e della Ricerca Classe A746 - Albanese CLASSE A746 - ALBANESE Anno Accademico 2014/2015 1. Formula e pagëzimit është dokumentuar me shkrim në vitin: A) 1462 B) 1497 C) 1500 D) 1389 2. Libri i parë i botuar në gjuhën shqipe: A) Meshari B) Cuneus

Dettagli

Glossario. dei termini bancari più comuni. Italiano - Albanese

Glossario. dei termini bancari più comuni. Italiano - Albanese Glossario dei termini bancari più comuni Italiano - Albanese Glossario dei termini bancari più comuni Presentazione Questo Glossario è stato preparato per rendere chiare le parole utilizzate dalle banche

Dettagli

PERIODICO DEL CENTRO ALBANESE DI TERRA D'OTRANTO + GAZETË E QENDRËS SHQIPTARE NË TRUALLIN E OTRANTOS Spediz. in abbonam. postale art. 2, comma 20/C Legge 662/96 Poste Italiane SPA Aut. DCO/DC/LE/02 TASSA

Dettagli

PROTOCOLLO OPERATIVO PER IL CONTROLLO DELLA PEDICULOSI

PROTOCOLLO OPERATIVO PER IL CONTROLLO DELLA PEDICULOSI Ministero dell Istruzione, dell Università e della Ricerca ISTITUTO COMPRENSIVO Montebelluna 2 Scuole dell infanzia, Scuole primarie, Scuola secondaria di 1 grado Via Crociera,1-31044 Montebelluna (TV)

Dettagli

DIABETI MELLITO: udhëzime për një administrim të drejtë. Karta e Shërbimeve të U.O.S. së Departimenteve të Diabetollogjisë dhe Endocrinollogjisë

DIABETI MELLITO: udhëzime për një administrim të drejtë. Karta e Shërbimeve të U.O.S. së Departimenteve të Diabetollogjisë dhe Endocrinollogjisë Doktoresha Simonetta Lombardi DIABETI MELLITO: udhëzime për një administrim të drejtë Karta e Shërbimeve të U.O.S. së Departimenteve të Diabetollogjisë dhe Endocrinollogjisë 1 Përmbajtja pjesa 1 faqe 1

Dettagli

Il lavoro di cura come laboratorio. di integrazione sociale. il sommario

Il lavoro di cura come laboratorio. di integrazione sociale. il sommario Anno IV, Numero 4/5 Aprile-Maggio 2007 Mensile Redazione: Cooperativa Via Oreste Regnoli, 23 47100 Forlì - Tel. e fax 0543 21179 cooperativa.sesamo@libero.it www.sesamo-intercultura.net con il contributo

Dettagli

Aktivitetet kreative dhe lojërat sociale për përshtatjen e fëmijëve 3-4 vjeç në kopsht. Shtator, 2014

Aktivitetet kreative dhe lojërat sociale për përshtatjen e fëmijëve 3-4 vjeç në kopsht. Shtator, 2014 Aktivitetet kreative dhe lojërat sociale për përshtatjen e fëmijëve 3-4 vjeç në kopsht Shtator, 2014 Punoi: Remzije Krasniqi Ky raport është rezultat i punës së pjesëmarrësve që kanë vijuar trajnimin në

Dettagli

FANTACIRCO! anni (nei gruppi volontari) Comune di. Ponsacco. anni. anni. anni. Provincia di Pisa. Parrocchia di.

FANTACIRCO! anni (nei gruppi volontari) Comune di. Ponsacco. anni. anni. anni. Provincia di Pisa. Parrocchia di. FANTACIRCO! 2017 Comune di Ponsacco Provincia di Pisa Parrocchia di Ponsacco A.S.L. Servizi Sociali Gruppi 3-6 15-17 (nei gruppi volontari) 7-10 11-14 GIUGNO LUGLIO LUGLIO LUGLIO LUGLIO STTMBR dal 12 al

Dettagli

ISTITUTO COMPRENSIVO DI ISTRANA (TV) LE PAROLE PIU USATE PER CAPIRE:

ISTITUTO COMPRENSIVO DI ISTRANA (TV) LE PAROLE PIU USATE PER CAPIRE: 1 ISTITUTO COMPRENSIVO DI ISTRANA (TV) LE PAROLE PIU USATE PER CAPIRE: FJALET QE PERDOREN ME SHUME PER TE KUPTUAR COME MUOVERSI NELLA SCUOLA SI TE LEVIZIM NE SHKOLLE COME RISPONDERE ALLE DOMANDE DELL INSEGNANTE

Dettagli

Prezantim. Prof. Umberto Veronesi Drejtor shkencor I.E.O te Milanos President i Komitetit Shkencor LILT

Prezantim. Prof. Umberto Veronesi Drejtor shkencor I.E.O te Milanos President i Komitetit Shkencor LILT Gruaja dhe gjiri Prezantim Jam i bindur qe ne fushen e gjere te luftes kunder tumoreve, informimi i publikut eshte nje nder sektoret me te rendesishem. Eshte fakt konkret dhe i dukshem qe aty ku diagnozat

Dettagli

Progetto Confronto-Scambio Uno studio dove prevale il confronto fra metodiche Nje studim ku mbzoteron krahasimi midismetodave

Progetto Confronto-Scambio Uno studio dove prevale il confronto fra metodiche Nje studim ku mbzoteron krahasimi midismetodave Ministero dell Istruzione, dell Università e della Ricerca D.G.F.A. - D.G.R.I. Ministero degli Affari Esteri D.G.P.C.C. Progetto Confronto-Scambio Uno studio dove prevale il confronto fra metodiche Nje

Dettagli

Fondo europeo per l integrazione di cittadini di paesi terzi AI GENITORI STRANIERI MINISTERO DELL INTERNO

Fondo europeo per l integrazione di cittadini di paesi terzi AI GENITORI STRANIERI MINISTERO DELL INTERNO progetto cofinanziato da UNIONE EUROPEA Assessorato Famiglia Scuola e Politiche Sociali MINISTERO DELL INTERNO Fondo europeo per l integrazione di cittadini di paesi terzi AI GENITORI STRANIERI PRINDËRVE

Dettagli

Il valore della famiglia e del territorio

Il valore della famiglia e del territorio www.rotary2090.info Rotary il mensile del DISTRetto 2090 Abruzzo Marche Molise Umbria Albania Essere & Fare Rotary ANNO XV - DICEMBRE 2009 n. 125 Il valore della famiglia e del territorio IN questo numero:

Dettagli

Primo Soccorso parola d ordine per il soccorritore: P.A.S.

Primo Soccorso parola d ordine per il soccorritore: P.A.S. Primo Soccorso parola d ordine per il soccorritore: P.A.S. P.A.S. Proteggere prima se stessi e poi l infortunato Allertare il sistema di soccorso Soccorrere nei limiti delle proprie capacità BLS BASIC

Dettagli

Se conosci una lingua puoi collaborare direttamente inserendo la traduzione direttamente su.

Se conosci una lingua puoi collaborare direttamente inserendo la traduzione direttamente su. Premessa La scrittura di un piccolo vademecum che contenga nelle lingue straniere maggiormente diffuse nel nostro territorio le frasi utili durante un soccorso o una visita medica può semplificare molto

Dettagli

Fondo europeo per l integrazione di cittadini di paesi terzi

Fondo europeo per l integrazione di cittadini di paesi terzi progetto cofinanziato da UNIONE EUROPEA Assessorato Famiglia Scuola e Politiche Sociali MINISTERO DELL INTERNO Fondo europeo per l integrazione di cittadini di paesi terzi AI GENITORI STRANIERI PRINDËRVE

Dettagli

NEWS PAG. 1 IN QUESTO NUMERO / TE KY NUMËR: p. 1 p. 2 p. 2

NEWS PAG. 1 IN QUESTO NUMERO / TE KY NUMËR: p. 1 p. 2 p. 2 MENSILE BILINGUE DI INFORMAZIONE - ANNO II - N. 9 - AGOSTO 2010 GAZETË E PËRMUAJSHME NJOFTIMI DYGJUHËSHE - VITI II-Nr. 9 - GUSHT 2010 DIFFUSIONE GRATUITA / SHPRISHJE E LIRË NEWS IN QUESTO NUMERO / TE KY

Dettagli

SULIDAMOR. M01AX17 nimesulide

SULIDAMOR. M01AX17 nimesulide SULIDAMOR M01AX17 nimesulide Sulidamor 100 mg tableta Sulidamor 100 mg pluhur per suspension oral Perberja Sulidamor 100 mg tablete 1tablete permban: Principi aktiv:nimesulide 100 mg Shtesat:laktoze,celuloze

Dettagli

UNITALSI Valle d Aosta

UNITALSI Valle d Aosta UNITALSI Valle d Aosta Estate Giovani Tirana 2011 quel nulla che si trova laggiù Anche quest anno, come già accaduto l anno passato con il progetto Estate Giovani Tirana 2010, siamo andati a trovare i

Dettagli

GUIDË PËR VENDET E DESTINACIONIT ITALIA

GUIDË PËR VENDET E DESTINACIONIT ITALIA 1. Informacion bazë a) Kryeqyteti: Romë b) Popullsia: 61,016,804 (korrik 2011) c) Sipërfaqja e përgjithshme: 301,340 km 2 d) Monedha: Euro (EUR) e) Niveli i papunësisë: 8.4% (2010) GUIDË PËR VENDET E DESTINACIONIT

Dettagli

L Alfabetizzazione. www.rotary2090.info. In questo numero: La lettera del Governatore NOTIZIE DAI CLUB. Punti di vista su SECOND LIFE

L Alfabetizzazione. www.rotary2090.info. In questo numero: La lettera del Governatore NOTIZIE DAI CLUB. Punti di vista su SECOND LIFE MAG Marzo n106 29-02-2008 18:46 Pagina 1 In questo numero: Anno XIV Marzo 2008 n 106 La lettera del Governatore NOTIZIE DAI CLUB Punti di vista su SECOND LIFE Senigallia e i bambini Bielorussi La tutela

Dettagli

BUILDING TOGETHER Italia ed Albania

BUILDING TOGETHER Italia ed Albania BUILDING TOGETHER Italia ed Albania SEMINARI E B2B Catalogo aziende italiane Katalogu i shoqërive italiane Kam kënaqësinë të paraqes misionin e parë të ANCE (Associazione Nazionale Costruttori Edili Shoqata

Dettagli

MALATTIE A TRASMISSIONE SESSUALE (MTS) SEMUNDJE QE TRASMETOHEN SEKSUALISHT

MALATTIE A TRASMISSIONE SESSUALE (MTS) SEMUNDJE QE TRASMETOHEN SEKSUALISHT albanese/shqip MALATTIE A TRASMISSIONE SESSUALE (MTS) SEMUNDJE QE TRASMETOHEN SEKSUALISHT COSA SONO? CFARE JANE? Sono malattie provocate da virus, batteri, parassiti o funghi; l infezione viene trasmessa

Dettagli

Associazione per il commercio Italo-Albanese Tirana

Associazione per il commercio Italo-Albanese Tirana Associazione per il commercio Italo-Albanese Progetto RE.AL. Renewed Albania Tirana 19-22 febbraio 2014 In collaborazione e con il patrocinio di: Con la partecipazione di: Ambasciata della Repubblica di

Dettagli

7 settembre 2015 (scuola infanzia) 14 settembre 2015) scuola primaria e secondaria)

7 settembre 2015 (scuola infanzia) 14 settembre 2015) scuola primaria e secondaria) INIZIO LEZIONI CLASSES WILL START RENTREE DES CLASSES FILLIMI I MESIMIT INICIO DE LAS CLASES INCEPUTUL ANULUI SCOLAR VACANZE DI NATALE CHRISTMAS HOLIDAYS VACANCES DE NOEL PUSHIMET E KRISHLINJES VACACIONES

Dettagli

Ora 10:00 Vizita e Qendrës për Transferimin e Teknologjive Bujqësore, Fushë-Krujë

Ora 10:00 Vizita e Qendrës për Transferimin e Teknologjive Bujqësore, Fushë-Krujë Datë 30.11.2011 ora 12:30 nisja nga Prishtina me makinë zyrtare të MBPZHR, në përbërje prej: - Bajram Imeri - drejtor i Departamentit të Prodhimtarisë Blegtorale pranë MBPZHR - Fatmir Lahu drejtor i Qendrës

Dettagli

ROTARY, ARTE E SERVIZIO. XXVII Congresso distrettuale Todi 11-12 giugno 2011. GIUGNO Mese delle fellowship ricreative e professionali del Rotary

ROTARY, ARTE E SERVIZIO. XXVII Congresso distrettuale Todi 11-12 giugno 2011. GIUGNO Mese delle fellowship ricreative e professionali del Rotary GIUGNO Mese delle fellowship ricreative e professionali del Rotary In questo numero: Lettera del Governatore Speciale XXVII Congresso Distrettuale 2011 Ancona 25-35: Il primo Club italiano della Generazione

Dettagli

Tek viti 197 2 prof. Golleti ka

Tek viti 197 2 prof. Golleti ka - Paese Nostro - Rivista italo-albanese di cultura e di attualità REVISTË ARBËRESHE PËR KULTURË DHE AKTUALITET I - 87010 CIVITA - ÇIFTI (CS) e-mail: scrivi@museoetnicoarbresh.it RROFSHIN KATUNDET TONA!

Dettagli

GJON KOLNDREKAJ Rrëfej Nënë Terezën kur ishte Gonxhe

GJON KOLNDREKAJ Rrëfej Nënë Terezën kur ishte Gonxhe Bota shqiptare CALL GAZETA E SHQIPTARËVE NË ITALI YOUR COUNTRY BOTA JOTE ËSHTË GJITHNJË ME TY il mondo albanese IL GIORNALE DEGLI ALBANESI IN ITALIA Quindicinale - Anno XII - Nr. 244 1-15 ottobre 2010

Dettagli

CARTA dei SERVIZI. Azienda Regionale Emergenza Urgenza

CARTA dei SERVIZI. Azienda Regionale Emergenza Urgenza CARTA dei SERVIZI L AZIENDA REGIONALE EMERGENZA URGENZA (AREU) L AREU: che cos è e che cosa fa L AREU e i cittadini dir.generale@areu.regione.it L AREU e le associazioni di volontariato del soccorso L

Dettagli

Një tabu shqiptare. Eutanazia. Institucionet heshtin ose minimizojnë. Por shpesh herë mbyllin një sy 6 JAVORE SOCIAL-KULTURORE

Një tabu shqiptare. Eutanazia. Institucionet heshtin ose minimizojnë. Por shpesh herë mbyllin një sy 6 JAVORE SOCIAL-KULTURORE JAVORE SOCIAL-KULTURORE www.gazetafenix.com E SHTUNË, 23 MARS Viti I i botimit, Nr. 8 Botues: Thoma JANÇE Drejtor: Paolo CHIOZZI K/redaktor: Mirton RESULI Çmimi 100 lekë/1 euro Eutanazia Një tabu shqiptare

Dettagli

Kryeipeshkvia Metropolitane e Shkodrës dhe Dioqezat Sufragane ( shënime historike ) Gjithsejt: 68 faqe Shkodër, 1957-1958

Kryeipeshkvia Metropolitane e Shkodrës dhe Dioqezat Sufragane ( shënime historike ) Gjithsejt: 68 faqe Shkodër, 1957-1958 Gjush Sheldija (1902-1976) Kryeipeshkvia Metropolitane e Shkodrës dhe Dioqezat Sufragane ( shënime historike ) Gjithsejt: 68 faqe Shkodër, 1957-1958 Përmbajtja: - Parathania nga Imz. Ernest M. Çoba Ipeshkëv,

Dettagli

Uilliam Bonapaçe ITALIANË TË SHQIPËRISË

Uilliam Bonapaçe ITALIANË TË SHQIPËRISË 2 Uilliam Bonapaçe ITALIANË TË SHQIPËRISË Histori e shkurtër e një zhvendosje të madhe: italiane dhe italianë të harruar në Vendin e Shqiponjave Shqipëruar nga Qemal Xhomo 3 Kushtuar ILIR POLENES Falënderime

Dettagli

E DREJTA BIZNESORE. Të dhëna bazike të lëndës. Titulli i lëndës: Viti i studimeve: 2012 / 2013 Numri i orëve në javë: Vlera në kredi ECTS: 6

E DREJTA BIZNESORE. Të dhëna bazike të lëndës. Titulli i lëndës: Viti i studimeve: 2012 / 2013 Numri i orëve në javë: Vlera në kredi ECTS: 6 Të dhëna bazike të lëndës Njësia akademike: Fakulteti Ekonomik Titulli i lëndës: Niveli: Bachelor Statusi lëndës: Obligueshme Viti i studimeve: 2012 / 2013 Numri i orëve në javë: 2 + 2 Vlera në kredi ECTS:

Dettagli

Shkruesi si autor në dorëshkrimet filologjike të Shqipërisë

Shkruesi si autor në dorëshkrimet filologjike të Shqipërisë UNIVERSITETI I TIRANËS FAKULTETI I HISTORISË DHE I FILOLOGJISË Departamenti i Letërsisë Shkruesi si autor në dorëshkrimet filologjike të Shqipërisë (Tezë për doktoratë në studime letrare) Punoi: Arta Sula

Dettagli

MARRËDHËNIET SHQIPËRI-ITALI GJATË MONARKISË ZOGISTE ( )

MARRËDHËNIET SHQIPËRI-ITALI GJATË MONARKISË ZOGISTE ( ) REPUBLIKA E SHQIPËRISË UNIVERSITETI I TIRANËS FAKULTETI I HISTORISË DHE I FILOLOGJISË DEPARTAMENTI I HISTORISË DOKTORATË MARRËDHËNIET SHQIPËRI-ITALI GJATË MONARKISË ZOGISTE (1928-1939) Specialiteti: Marrëdhënie

Dettagli

Ambasciata d Italia Tirana

Ambasciata d Italia Tirana Grande Stagione di Eventi in Albania marzo - luglio INDICE Sviluppo, società civile e formazione pg. 4 Made in Italy, commercio e investimenti pg. 15 Infrastrutture pg. 22 Cultura pg. 25 Sport pg. 50

Dettagli

FOGLIO MENSILE DEL CENTRO ALBANESE DI TERRA D'OTRANTO + GAZETA MUJORE TE QENDRES SHQIPTARE NE TRUALLIN E OTRANTOS

FOGLIO MENSILE DEL CENTRO ALBANESE DI TERRA D'OTRANTO + GAZETA MUJORE TE QENDRES SHQIPTARE NE TRUALLIN E OTRANTOS http://www.agimi.org e-mail:agimi.otranto@anet.it Casella Postale 100-73028 OTRANTO (e) -Tel./Fax 0836/802340-485088 FOGIO MENSIE DE CENTRO ABANESE DI TERRA D'OTRANTO + GAZETA MUJORE TE QENDRES SHQIPTARE

Dettagli

SHKOLLA FILLORE GJUHË ITALIANE

SHKOLLA FILLORE GJUHË ITALIANE SHKOLLA FILLORE GJUHË ITALIANE 1 2 Testi nga gjuha italiane përbëhet nga katër pjesë. Lëmi Nr. i pikëve 1. Ascolto Të dëgjuarit 20 2. Comprensione della lettura Të lexuarit 25 3. Analisi delle strutture

Dettagli

UNIVERSITETI I PRISHTINËS HASAN PRISHTINA FAKULTETI JURIDIK STUDIMET BACHELOR PLANPROGRAMI I LËNDËS E DREJTA ADMINISTRATIVE

UNIVERSITETI I PRISHTINËS HASAN PRISHTINA FAKULTETI JURIDIK STUDIMET BACHELOR PLANPROGRAMI I LËNDËS E DREJTA ADMINISTRATIVE UNIVERSITETI I PRISHTINËS HASAN PRISHTINA FAKULTETI JURIDIK STUDIMET BACHELOR PLANPROGRAMI I LËNDËS E DREJTA ADMINISTRATIVE 1.1 PERSHKRIMI I MODULIT A) Titulli dhe numri i Modulit Titulli dhe Numri i Lendes

Dettagli

Udhëzues në kërkimin të punës për qytetarët imigrantë Nën përkujdesjen e Elisa Bulleri e Romina Pelosini

Udhëzues në kërkimin të punës për qytetarët imigrantë Nën përkujdesjen e Elisa Bulleri e Romina Pelosini Provincia di Pisa Udhëzues në kërkimin të punës për qytetarët imigrantë Nën përkujdesjen e Elisa Bulleri e Romina Pelosini Copyright 2006 Istituzione centro Nord-Sud - Provincia di Pisa Realizimi për botim

Dettagli

PYETJET MË TË SHPESHTA LIDHUR ME NATYRËN, HISTORINË DHE EVOLUIMIN E TË DREJTAVE TË NJERIUT

PYETJET MË TË SHPESHTA LIDHUR ME NATYRËN, HISTORINË DHE EVOLUIMIN E TË DREJTAVE TË NJERIUT Video e shkurtër për historinë e të drejtave të njeriut https://www.youtube.com/watch?v=p9u5cojwrcw PYETJET MË TË SHPESHTA LIDHUR ME NATYRËN, HISTORINË DHE EVOLUIMIN E TË DREJTAVE TË NJERIUT Çfarë janë

Dettagli

NË QOFTË SE POPULLI DO TË KISHTE EDUKATË, ÇDO GJË DO TË ISHTE MË MIRË SE CI FOSSE UN EDUCAZIONE DEL POPOLO, TUTTI STAREBBERO MEGLIO

NË QOFTË SE POPULLI DO TË KISHTE EDUKATË, ÇDO GJË DO TË ISHTE MË MIRË SE CI FOSSE UN EDUCAZIONE DEL POPOLO, TUTTI STAREBBERO MEGLIO P. Flaviano Ricciardi ofm.cap. NË QOFTË SE POPULLI DO TË KISHTE EDUKATË, ÇDO GJË DO TË ISHTE MË MIRË SE CI FOSSE UN EDUCAZIONE DEL POPOLO, TUTTI STAREBBERO MEGLIO Shkodër 2015 NË QOFTË SE POPULLI DO TË

Dettagli

CALL YOUR COUNTRY 10 CENT/MIN ME CELULARËT CALL YOUR COUNTRY 5 CENT/MIN ME RRJETIN FIKS

CALL YOUR COUNTRY 10 CENT/MIN ME CELULARËT CALL YOUR COUNTRY 5 CENT/MIN ME RRJETIN FIKS ALBANIA CALL YOUR COUNTRY 10 CENT/MIN ME CELULARËT INFORMACIONE NË WIND.IT Bota shqiptare GAZETA E SHQIPTARËVE NË ITALI ALBANIA CALL YOUR COUNTRY 5 CENT/MIN ME RRJETIN FIKS INFORMACIONE NË WIND.IT il mondo

Dettagli

Immigrati: capro espiatorio

Immigrati: capro espiatorio PERIODICO DEL CENTRO ALBANESE DI TERRA D'OTRANTO + GAZETË E QENDRËS SHQIPTARE NË TRUALLIN E OTRANTOS Spediz. in abbonam. postale art. 2, comma 20/C Legge 662/96 Poste Italiane SPA Aut. DCO/DC/LE/02 TASSA

Dettagli

ISTITUTO COMPRENSIVO DIVISIONE JULIA SCUOLA PRIMARIA F.DARDI TRIESTE PROGETTO LSCPI MIUR 2014-2015. La classe IIA presenta

ISTITUTO COMPRENSIVO DIVISIONE JULIA SCUOLA PRIMARIA F.DARDI TRIESTE PROGETTO LSCPI MIUR 2014-2015. La classe IIA presenta ISTITUTO COMPRENSIVO DIVISIONE JULIA SCUOLA PRIMARIA F.DARDI TRIESTE PROGETTO LSCPI MIUR 2014-2015 La classe IIA presenta RACCONTAMI LA TUA LINGUA MATERNA La narrazione, l ascolto e la rielaborazione tra

Dettagli

Ky raport u hartua Nga Qendra Për Nisma Ligjore Qytetare (QNL) dhe Shërbimi Ligjor Falas, (TLAS), në kuadër të zbatimit të projektit Forcimi i grave

Ky raport u hartua Nga Qendra Për Nisma Ligjore Qytetare (QNL) dhe Shërbimi Ligjor Falas, (TLAS), në kuadër të zbatimit të projektit Forcimi i grave RAPORT ROLI I PSIKOLOGUT DHE PUNONJËSIT SOCIAL NË KUADRIN E AKSESIT QYTETAR NË ORGANET E DREJTËSISË, SI DHE PËR MBROJTJEN E INTERESIT MË TË LARTË TË TË MITURVE. (RASTI I SHQIPËRISË) ME MBËSHTETJEN E CIVIL

Dettagli

UNIONE LOTTA CONTRO EMARGINAZIONE SOCIALE. copertina

UNIONE LOTTA CONTRO EMARGINAZIONE SOCIALE. copertina UNIONE LOTTA CONTRO EMARGINAZIONE SOCIALE UNIONE LOTTA CONTRO EMARGINAZIONE SOCIALE copertina UNIONE LOTTA CONTRO EMARGINAZIONE SOCIALE SOS DONNA e PARTO SEGRETO numero verde 800-231310 pagina 1 Assessorato

Dettagli

copertina UNIONE LOTTA CONTRO EMARGINAZIONE SOCIALE In Provincia de Torino chemare

copertina UNIONE LOTTA CONTRO EMARGINAZIONE SOCIALE In Provincia de Torino chemare UNIONE LOTTA CONTRO EMARGINAZIONE SOCIALE UNIONE LOTTA CONTRO EMARGINAZIONE SOCIALE Nella Provincia di Torino chiama NUMERO VERDE 800231310 (si può chiamare anche dal cellulare) dal lunedì al venerdì:

Dettagli

T R E G U E S I I L Ë N D Ë S

T R E G U E S I I L Ë N D Ë S PREFAZIONE PARATHËNIE 1 LESSICO DI BASE FJALORI BAZË 2 LA SCUOLA IN OSPEDALE SHKOLLA NË SPITAL 17 L OSPEDALE SPITALI 24 FUORI DALL OSPEDALE JASHTË SPITALIT 37 I N D I C E BIBLIOGRAFIA BIBLIOGRAFIA 44 T

Dettagli

OSSERVAZIONI SULLA VARIETÀ LINGUISTICA SCRITTA DEI KOSOVARI SU FACEBOOK

OSSERVAZIONI SULLA VARIETÀ LINGUISTICA SCRITTA DEI KOSOVARI SU FACEBOOK Lingue e Linguaggi Lingue Linguaggi 19 (2016), 135-152 ISSN 2239-0367, e-issn 2239-0359 DOI 10.1285/i22390359v19p135 http://siba-ese.unisalento.it, 2016 Università del Salento OSSERVAZIONI SULLA VARIETÀ

Dettagli

INFORMAZIONE PIÙ EQUA

INFORMAZIONE PIÙ EQUA Anno IV, Numero 2 Febbraio 2007 Mensile Redazione: Cooperativa Via Oreste Regnoli, 23 47100 Forlì - Tel. e fax 0543 21179 cooperativa.sesamo@libero.it con il contributo di Assessorato alla Promozione delle

Dettagli

Fellowship. www.rotary2090.info. In questo numero: La lettera del Governatore

Fellowship. www.rotary2090.info. In questo numero: La lettera del Governatore In questo numero: Anno XIV Giugno 2008 n 109 La lettera del Governatore Camerun: ai blocchi di partenza il progetto vita per un bambino affetto da diabete GSE, riflessioni a mente fredda L azione corale

Dettagli

UNIVERSITETI ALEKSANDER MOISIU, UAMD FAKULTETI: Shkenca Politike Juridike MASTER PROFESIONAL: Administrim-publik VITI AKADEMIK :

UNIVERSITETI ALEKSANDER MOISIU, UAMD FAKULTETI: Shkenca Politike Juridike MASTER PROFESIONAL: Administrim-publik VITI AKADEMIK : UNIVERSITETI ALEKSANDER MOISIU, UAMD FAKULTETI: Shkenca Politike Juridike MASTER PROFESIONAL: Administrim-publik VITI AKADEMIK : 2011-2013 TEME DIPLOME Tema Perfundimi i marredhenies se punes Udhëheqës

Dettagli

Cari genitori, Via dell Eremo 9/11, 23900 Lecco - Tel. 848.884422 - C. F. / P. I. 02166640132 www.ospedali.lecco.it

Cari genitori, Via dell Eremo 9/11, 23900 Lecco - Tel. 848.884422 - C. F. / P. I. 02166640132 www.ospedali.lecco.it Cari genitori, spesso ci chiediamo come vi sentiate quando venite qui da noi, soprattutto se si tratta del primo accesso al nostro Servizio. Chissà quanti dubbi e quante preoccupazioni avete avuto rispetto

Dettagli

seria e publikimeve shkencore të universitetit polis

seria e publikimeve shkencore të universitetit polis seria e publikimeve shkencore të universitetit polis POLIS_PRESS Antonino Saggio Arkitektura dhe moderniteti Nga Bauhaus tek revolucioni informatik Vajzës sonë të vetme Katerinës dhe Rafaelit, djalit tonë

Dettagli

Botuar nga: Paolo Fasano

Botuar nga: Paolo Fasano Botuar nga: Paolo Fasano Bashkëpunëtorë: Mario Silvestri, Simona Centonze dhe Elena Starna Falenderim të veçantë për disponueshmërinë dhe bashkëpunim të çmuar: Raffaella Sutter (Komuna e Ravenna); Arianna

Dettagli

Contatto Kontakti. Città Qyteti. Responsabili dei corsi Përgjegjësit e kurseve

Contatto Kontakti. Città Qyteti. Responsabili dei corsi Përgjegjësit e kurseve 1 2 Istituto Italiano di Cultura Palazzo della Cultura, II Piano, Piazza Skënderbej 1010 TIRANA Segreteria Corsi e orario di ricevimento dal lunedì al venerdì: 10-13 / 14-17 www.iictirana.esteri.it corsi.iictirana@esteri.it

Dettagli

AFH S.p.A Lungomare Vanvitelli, (Ancona) Italy

AFH S.p.A Lungomare Vanvitelli, (Ancona) Italy AFH S.p.A Lungomare Vanvitelli, 18 60121 (Ancona) Italy www.adriaferries.com booking@adriaferries.com KUSHTET E PERGJITHSHME PER PASAGJERET DHE AUTOMJETET SHOQERUESE ME 01/04/2012 1.ASPEKTE TE PERGJITHSHME:

Dettagli

LEKSIKU DHE GRAMATIKA E GJUHËS EKONOMIKE TË GAZETAVE

LEKSIKU DHE GRAMATIKA E GJUHËS EKONOMIKE TË GAZETAVE REPUBLIKA E SHQIPËRISË UNIVERSITETI I TIRANËS FAKULTETI I GJUHËVE TË HUAJA PUNIM DOKTORATURE LEKSIKU DHE GRAMATIKA E GJUHËS EKONOMIKE TË GAZETAVE (STUDIM PËRQASËS NË ITALISHTE DHE NË SHQIPE) KANDIDATI

Dettagli

DEKLARATA E TË ARDHURAVE FAMILJARËT NË NGARKIM REDUKTIMET E TAKSAVE

DEKLARATA E TË ARDHURAVE FAMILJARËT NË NGARKIM REDUKTIMET E TAKSAVE KOD FISKAL, TESERA SHËNDETSORE E LLOGARIE TATIMORE CODICE FISCALE, TESSERA SANITARIA E PARTITA IVA DEKLARATA E TË ARDHURAVE DICHIARAZIONE DEI REDDITI FAMILJARËT NË NGARKIM FAMILIARI A CARICO REDUKTIMET

Dettagli

MATERIALE DI SUPPORTO RILEVAZIONE SITUAZIONE IN INGRESSO

MATERIALE DI SUPPORTO RILEVAZIONE SITUAZIONE IN INGRESSO Progetto cofinanziato da UNIONE EUROPEA Comune di Pontassieve Centro Interculturale Fondo europeo per l integrazione di cittadini di paesi terzi MATERIALE DI SUPPORTO RILEVAZIONE SITUAZIONE IN INGRESSO

Dettagli

Krishti u Ngjall. Vërtet u Ngjall. Aleluja!

Krishti u Ngjall. Vërtet u Ngjall. Aleluja! 02 Krishti u Ngjall. Vërtet u Ngjall. Aleluja! BUONA PASQUA - Gëzuar pashkët SOMMARIO Spiritualità Pasqua, ancora... di P. Franco Sartori Pag. 3 Giovani ZKM Le pastorali universitarie europee a Tirana

Dettagli